Browniepohja ja asiaa mitta-astioista
Eikö ole herkullisen kesäinen tuo hyydytetyn sitruunajuustokakun kuva? Pääosassa kuvassa on kuitenkin tuo mehevä browniepohja, jonka ohjeen voit napata talteen alempaa. Tässä postauksessa pohdin muutakin – nimittäin mitta-asioiden käyttöä ja mittaamista leivonnassa. Kuinka tarkkaa se on? Miten sinä teet sen? Grammoina, deseinä vai silmämääräisesti?
Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja näppärän pienen kattilan. Tykkään, että leivonnassa välineet ovat kunnossa – puhtaita, laadukkaita ja käteviä. Orthexilta minulla on ollut jo entuudestaan käytössä mittakannut, jotka on helppo pinota sisäkkäin tilan säästämiseksi. Nyt ihastuin tähän ihanaan muoviseen mittalusikkasarjaan, jossa on maustemitta, teelusikka, ruokalusikka, puolikas desimitta ja desimitta – kiinnitys hauskalla nepparilla varmistaa, että mitat ovat aina samassa paikassa leivontaprojektin alkaessa. Mielestäni läpinäkyvät astiat tekevät mittaamisesta havainnollisempaa.
Olen itse leipuri, joka mittaa tarkasti tilanteen mukaan. Macaron leivoksia tehdessä kaikki tehdään gramman tarkkuudella ja voin kertoa, että silti piilee mahdollisuus, että jokin menee vikaan. Piirakoita, pullaa ja muffinsseja tehdessä mennään usein silmämääräisesti. Varsinkin mausteita suolaa, vaniljaa, kardemummaa ja muita laitan ”ripauksissa” – niin, että tuntuu hyvältä. Tutut reseptit on aina helpompi tehdä ”muistista” soveltaen. Vielä en ole epäonnistunut, joten väitän että myös leivonnassa voi hiukan soveltaa!
Meitä on moneen junaan. Minulla on ystäviä, jotka sanovat noudattavansa erittäin tarkasti ohjeita ja jos tarkkoja ohjeita ei ole niin metsään mennään. On sanottu, että ruoanlaitossa sovelletaan, mutta leivonnassa noudatetaan tarkasti reseptiä. Oletko samaa mieltä? Vai erottaako tarkkuuden ja silmämääräisen se missä tehdään? Ammattileipurit varmasti noudattavat reseptejä tarkemmin, jotta laatu pysyy tasaisena. Lasten kanssa leipovat sanovat, että on pakko olla joustoa, koska lapsien mittakäsi vähän vaihtelee tilanteen mukaan!
Mittaamisen lisäksi leivonnassa kuitenkin on tärkeää puhtaat astiat, leipurin otteet ja maltti. Saan paljon kysymyksiä varsinkin koskien sokerikakkupohjaa ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Sokerikakkupohjassa mittaamisen lisäksi tärkeää on isot puhtaat tilavat kulhot, vaahdotus, munien tuoreus ja se ettei taikina lässähdä esimerkiksi liian kovasta kääntelystä jauhoja lisättäessä.
Browniepohjasta on moneksi! Käytän sitä itse hyydytettävien kakkujen pohjana tai lisään siihen esimerkiksi keksejä tai muuta herkkua, jolloin saa tehtyä helposti maistuvia browniepaloja, jotka maistuvat lapsille ja suklaata rakastaville aikuisille.
Tässä reseptissä mittaan tuotteet melko tarkasti. Miten muuten on tuon desimitan kanssa, tasoitatko pinnan kun mittaat jauhoja vai heristätkö mitasta ylimääräiset jauhot jauhopussiin? Tämäkin on kuulemma tarkka juttu osan mielestä? Minä kuulun jälkimmäiseen.
Browniepohja:
- 75g suklaata
- 50g voita
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 dl vehnäjauhoja
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Pingota 22cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
- Sulata voi kattilassa ja sulata sitten suklaa paloina joukkoon – sekoita.
- Kaada voisuklaa isompaan kulhoon ja lisää sokerit sekä suola sekoittaen.
- Lisää vielä kananmuna ja sekoita hieman rivakammin.
- Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
- Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu, niin kaada se vuokaan.
- Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
- Anna jäähtyä kunnolla. Käytä esimerkiksi hyydytettävien juustokakkujen pohjana.
Mitta-astioiden lisäksi jokaisella kotileipurilla pitäisi olla pieni näppärä kattila, jossa sulattaa voita, suklaata tai, jossa voi keittää ganachet ja kotitekoiset karamellit. Mielellään kattilassa saisi olla nokka, jonka avulla kaadat esimerkiksi sulan suklaan kätevästi taikinaan.
Tämä yhden litran GastroMax kasari on loistava juuri sulatukseen! Käytin sitä brownietaikinan teossa – kohdassa, jossa voi ja suklaa sulatetaan ennen taikinaan lisäystä. Kasari on pieni ja näppärä ja mikä parasta sen sisällä mitta-asteikko, joten voit mitata ainekset suoraan kattilaan! Kasari kestää myös uunin ja pesunkoneen.
Leipoessani mittaan aineet tarkasti, en kuitenkaa grammoina ( en omista vaakaa) vaan ihan mitta lusikoilla ja astioilla. Jos on kyseessä taikina esim. pullaan tai piirakka pohjaa niin silloin jauhojen määrää kyllä mittailen myös silmämääräisesti ja tuntuman mukaan. Jauhoja mitetessa minäkin "ravistan" mittaa, että saan jauhojen pinnan tasaiseksi 🙂
Ja s.posti osoite unohtui eli terhi.itkonen@klumbus.fi
Leivo työkseni joten grammalleen kaikki yleensä leivon ja muunnan kaikki ohjeet deseistä grammoiksi nopeuttaakseni leivontaa. Kotona tulee usein leivottua ja mittailtua silmämääräisesti "vähän tota ja ripaus tätä ja pikkuisen vielä tuosta" metodilla ?
sinikka.rusila@gmail.com
Olen sellainen hälläväliä mittaaja ja sen kyllä huomaa, ei aina onnistu. 🙂
(varisxi(at)gmail.com)
Jos kyseessä on itselleni uusi resepti, niin mittaan suht koht tarkkaan. Olen tosin aika ..hmm.. taiteellinen ja malttamaton, joten uusiakin reseptejä saatan alkaa tuunailemaan ja vaihtelemaan ainesosia kesken kaiken. Sitten, kun resepti on tuttu, niin alan heittelemään ainesosia ihan fiiliksen mukaan! Kun taidot karttuu, niin osaa suunnilleen arvioida ainesosien suhteita, miten tulee oman suun mukainen ja vielä rakenteeltaan ok tuote.
Mikäli tarvitaan jotain esim. juhlia varten muidenkin syötäväksi, niin sitten pysyttelen tutussa reseptissä ja yritän pysyä suunnilleen tarkoissa mitoissakin 😉 talviuninalle(at)gmail.com
Mittaaminen ei ole vahvin puoleni arjen ruoanlaitossa; luotan enemmän silmämääräiseen arvioon koostumusta ja makua tarkkaillen. Mut sit kun teen jotain (uutta) reseptin kanssa, olen perfektionistisen tarkka määrien suhteen 😀
susamaikki@gmail.com
Minäkin karistan ylimääräiset jauhot mitasta pois. Ei se oo niin tarkkaa 😛
cloudberryshake (at) gmail.com
Täytyy sanoa, että minä olen yleensä ihan millin tarkka näissä resepti/ruoanlaittoasioissa. Sillä voi olla asiaan jotain tekemistä, että työskentelen laboratoriossa ja siellä mittausasiat on niin tärkeitä 😀
anna_88@luukku.com
Mittalusikat ja desin mitta käytössä ,mutta usein menee sinnepäin tuntumalla.
Tyttiklemetti@luukku.com
Pyrin mittaamaan tarkasti leipoessa, ruuanlaitossa se ei ole niin nuukaa!
miianblogi(at)suomi24.fi
Mittalusikoita käytän aina, tai 1 dl mittalusikkaa oikeastaan. Perus teelusikkaa olen aina käyttänyt jos tarvitsee lisätä pari teelusikallista jotain aineista taikinaan (: Helppokäyttöinen vaaka on myös todella käteväksi leipoessa! (:
amanda.ahola12@gmail.com
Minulla vähän vaihtelee mittaustapa. Tutussa reseptissä käytän desimäärää, mutta jos on joku ihan uusi kokeilu, niin mittaan tarkemmin.:)
titantupa@gmail.com
Itse olen todella tarkka mittaamisessa. Paitsi leivät ja pullat menee silmämääräisesti
annajankeri@luukku.com
Metallinen mittakuppi ja lusikat ovat käytössä. Niillä mennään! 😛
saraana.makela@gmail.com
Mulla on käytössä desimitta ja lusikat. Pyrin mittaamaan aika tarkasti 🙂
emmih96@hotmail.com
Minä mittaan lähes kaikki keittiövaa'alla, on paljon tarkempi kuin vetomitat. Pienemmät määrät kuten tl ja rkl mittaan puolestaa vetomitoilla 🙂
aripekkaojala@gmail.com
Ollessani töissä mittaan kaikki grammalleen mutta kotona sovellan reseptejä koska tykkään testailla kaikkea ? tykkään ennemmin grammamääräsistä ohjeista kuin desi.
Mitalla tasamitat
Marjajkivinen@gmail.com
Tutut reseptit tulee tehtyä rennommin rantein, kun taas uusien kanssa olen tarkempana, mutta kuitenkin omaa makua mukaillen! 🙂
fani_92_@hotmail.com
Airiina
Mittaan aika tarkasti esimerkiksi kakkujen suhteen, leivät teen miten olen tottunut aina arvioimaan. Mitat ovat noin 30 vuotta vanhoja häälahjaksi saatuja muovisia.
aiholapp(at)uusikaupunki.fi