| |

Browniepohja ja asiaa mitta-astioista

Eikö ole herkullisen kesäinen tuo hyydytetyn sitruunajuustokakun kuva? Pääosassa kuvassa on kuitenkin tuo mehevä browniepohja, jonka ohjeen voit napata talteen alempaa. Tässä postauksessa pohdin muutakin – nimittäin mitta-asioiden käyttöä ja mittaamista leivonnassa. Kuinka tarkkaa se on? Miten sinä teet sen? Grammoina, deseinä vai silmämääräisesti?

Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja näppärän pienen kattilan. Tykkään, että leivonnassa välineet ovat kunnossa – puhtaita, laadukkaita ja käteviä. Orthexilta minulla on ollut jo entuudestaan käytössä mittakannut, jotka on helppo pinota sisäkkäin tilan säästämiseksi. Nyt ihastuin tähän ihanaan muoviseen mittalusikkasarjaan, jossa on maustemitta, teelusikka, ruokalusikka, puolikas desimitta ja desimitta – kiinnitys hauskalla nepparilla varmistaa, että mitat ovat aina samassa paikassa leivontaprojektin alkaessa. Mielestäni läpinäkyvät astiat tekevät mittaamisesta havainnollisempaa.
Olen itse leipuri, joka mittaa tarkasti tilanteen mukaan. Macaron leivoksia tehdessä kaikki tehdään gramman tarkkuudella ja voin kertoa, että silti piilee mahdollisuus, että jokin menee vikaan. Piirakoita, pullaa ja muffinsseja tehdessä mennään usein silmämääräisesti. Varsinkin mausteita suolaa, vaniljaa, kardemummaa ja muita laitan ”ripauksissa” – niin, että tuntuu hyvältä. Tutut reseptit on aina helpompi tehdä ”muistista” soveltaen. Vielä en ole epäonnistunut, joten väitän että myös leivonnassa voi hiukan soveltaa!

 

Meitä on moneen junaan. Minulla on ystäviä, jotka sanovat noudattavansa erittäin tarkasti ohjeita ja jos tarkkoja ohjeita ei ole niin metsään mennään. On sanottu, että ruoanlaitossa sovelletaan, mutta leivonnassa noudatetaan tarkasti reseptiä. Oletko samaa mieltä? Vai erottaako tarkkuuden ja silmämääräisen se missä tehdään? Ammattileipurit varmasti noudattavat reseptejä tarkemmin, jotta laatu pysyy tasaisena. Lasten kanssa leipovat sanovat, että on pakko olla joustoa, koska lapsien mittakäsi vähän vaihtelee tilanteen mukaan!

 

Mittaamisen lisäksi leivonnassa kuitenkin on tärkeää puhtaat astiat, leipurin otteet ja maltti. Saan paljon kysymyksiä varsinkin koskien sokerikakkupohjaa ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Sokerikakkupohjassa mittaamisen lisäksi tärkeää on isot puhtaat tilavat kulhot, vaahdotus, munien tuoreus ja se ettei taikina lässähdä esimerkiksi liian kovasta kääntelystä jauhoja lisättäessä.

 

Browniepohjasta on moneksi! Käytän sitä itse hyydytettävien kakkujen pohjana tai lisään siihen esimerkiksi keksejä tai muuta herkkua, jolloin saa tehtyä helposti maistuvia browniepaloja, jotka maistuvat lapsille ja suklaata rakastaville aikuisille.

 

Tässä reseptissä mittaan tuotteet melko tarkasti. Miten muuten on tuon desimitan kanssa, tasoitatko pinnan kun mittaat jauhoja vai heristätkö mitasta ylimääräiset jauhot jauhopussiin? Tämäkin on kuulemma tarkka juttu osan mielestä? Minä kuulun jälkimmäiseen.

 

Browniepohja:
  • 75g suklaata
  • 50g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pingota 22cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
  3. Sulata voi kattilassa ja sulata sitten suklaa paloina joukkoon – sekoita.
  4. Kaada voisuklaa isompaan kulhoon ja lisää sokerit sekä suola sekoittaen.
  5. Lisää vielä kananmuna ja sekoita hieman rivakammin.
  6. Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
  7. Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu, niin kaada se vuokaan.
  8. Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
  9. Anna jäähtyä kunnolla. Käytä esimerkiksi hyydytettävien juustokakkujen pohjana.

 

Mitta-astioiden lisäksi jokaisella kotileipurilla pitäisi olla pieni näppärä kattila, jossa sulattaa voita, suklaata tai, jossa voi keittää ganachet ja kotitekoiset karamellit. Mielellään kattilassa saisi olla nokka, jonka avulla kaadat esimerkiksi sulan suklaan kätevästi taikinaan.

 

Tämä yhden litran GastroMax kasari on loistava juuri sulatukseen! Käytin sitä brownietaikinan teossa – kohdassa, jossa voi ja suklaa sulatetaan ennen taikinaan lisäystä. Kasari on pieni ja näppärä ja mikä parasta sen sisällä mitta-asteikko, joten voit mitata ainekset suoraan kattilaan! Kasari kestää myös uunin ja pesunkoneen.

 


Jätä sähköpostiosoitteesi ja kommentoi miten sinä mittaat leipoessa ja osallistut pienen tuotepaketin arvontaan! Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 13.11. asti.

 

 
Yhteistyössä:

 

 

 

Myös näillä sopii

Herkutella

86 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Olen leivonnassa aika tarkka.Mittaan varsinkien uusien reseptien ainekset tosi tarkkaan,mutta jos kyseessä on tutumpi ohje,esim.pullataikina,jauhoja laitan miten hyvälle tuntuu.Se riippuu hieman ohjeesta ja siitä kuinka tarkkaa aineksien oikein mittaaminen onnistumisen takaamiseksi on.Myös omalla kokemuksella on merkitystä.
    pauliina.leminen@gmail.com

  2. Anonyymi sanoo:

    Mittaan leipoessa aina kaikki aineet erittäin tarkasti, toki uutta reseptiä testattaessa lisäilen esim mausteita maun mukaan jos on tarvetta �� hennariina.n@luukku.com

  3. H sanoo:

    Minulla on metalliset mittakupit ja -lusikat, mutta joskus mittaan vapaalla kädellä… Riippuen siitä, mitä olen tekemässä. 🙂
    minkamaaria@suomi24.fi

  4. Meillä on kaikki oikeat mittavälineet aina hukassa, joten käytän yleensä juomalaseja ja lusikoita. Eikä mikään ole niin kamalan pahasti epäonnistunut tähän mennessä… 😀

    xevex82(at)gmail.com

  5. Anonyymi sanoo:

    Mittailen suht. tarkasti.

    paivi_h83[at)Hotmail.com

  6. Anonyymi sanoo:

    Mittailen uudet ohjeet millin tarkasti. Vanhat jo vuosia sitten hyviksi todetut ohjeet saattaa mennä välillä mustatuntuu-tyylillä. Ehkä asiaan vähän vaikuttaa lapset (4 omaa ja 2 plus) ja heidän kanssaan yhdessä leipominen :). Jäin muuten kaipailemaan kuvan hyydytetyn sitruunajuustokakun ohjetta. En löytänyt sitä arkistoistasi.

    Ihanaa talvista marraskuuta 🙂

    pirjo.gustafsson@kolumbus.fi

  7. Usein aikalailla tarkasti ja tasaisilla mitoilla. Tomusokeri on yksi niistä harvoista tuotteista, jonka laitan mukaan aina silmämääräisesti! 😀
    roosaarg@hotmail.com

  8. Anonyymi sanoo:

    Pääsääntöisesti mittaan tarkasti, varsinkin uusissa ohjeissa tai sellaisissa missä mielestäni mitan täytyy olla tarkka 🙂 lapsen kanssa leipoessa ja tuttuja ohjeita käyttäessä ei mielestäni niin tarkka tarvitse olla, enkä myöskään koskaan sormella vedä ylimääräisiä jauhoja pois, vaan heiluttelen liiat takaisin 🙂 pullataikinaan jauhot menee aina summassa 🙂

    anette.sillanpaa@hotmail.com

  9. Anonyymi sanoo:

    Mitataan ja sormituntumalla loput! Ei se niin tarkkaa ole, lopputulos ratkaisee.

  10. sussukka sanoo:

    En ole mitenkään tarkka mittailija vaan käytän ties mitä kuppia tai lusikkaa, mikä sattuu olemaan lähettyvillä. 😀
    suvi.pehkonen(at)luukku.com

  11. Desimitalla ja pikkulusikalla mittaan, joskus onnistuu ja toisinaan ei 🙂 riiti81(At)gmail.com

  12. Anonyymi sanoo:

    Mittailen normi lusikoilla ja desimitalla sekä mututuntumalla 😀
    idatraff(at)hotmail.com

  13. Anonyymi sanoo:

    Mittaan tarkasti ohjeen mukaan.
    Tiina
    miumiu83 at gmail.com

  14. Anonyymi sanoo:

    Sokerikakkupohjaa tehdessä punnitsemaan aineet tarkoin. Pullaa ja sämpylöitä tehdessä en käytä ohjeita vaan näppituntumalla mennään! siniklamsa@gmail.com

  15. Anonyymi sanoo:

    Ainakin uusia reseptejä kokeillessa ja macaronseja tehdessä mittaan tarkasti. Luottoresepteissä, joiden tietää toimivan ei niin tarkalla mittaamisella, mittaamisen saattaa tehdä huolettomammin mittasarjan ja perus ruokailuvälineiden avulla. outivar@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *