Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)
Äidin Raparperipiirakka (pellillinen) on luotto-ohjeeni ja tuttu minulle jo mummolasta.
Sain juhannustuliaisina äidin puutarhasta jättimäisiä raparpereja. Osa oli yli metrin mittaiseksi kasvaneita. Omat raparperini käytin jo alkukesästä kun tein tätä aivan ihanaa Raparperi-juustokakkua. Nyt on aika leipoa jotain perinteistä ja nappasinkin äidiltä lapsuudesta tutun ohjeen siihen tarkoitukseen. Tämä piirakka valmistuu nopeasti; jopa 45 minuutissa!
Tämä pellillinen ihanan pehmeää ja mehevää rapaperipiirakkaa kannattaa tarjoilla vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Leivot tämän piirakan kaiken lisäksi myös gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin!
Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)
EDIT: Ohjetta on selkeytetty pyynnöstä 12.6.2018.
Ohje
- 8 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sokeria
- 250 g sulaa voita
- 1 tl soodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon (piirakan päälle tuleva murukerros) ja jätä sivuun. Lisää suurempaan puolikkaaseen seuraavat aineet:
- 2 dl kermaviiliä
- 1 kananmuna
- Sekoita kananmuna ja kermaviili hyvin keskenään ja lisää taikinaan – sekoita.
- Levitä taikina pellille, jossa on leivinpaperi. Käytä jauhoa apuna, jos taikina tarttuu sormiin
- 500 g raparperia (pohjan päälle)
- Pese ja pilko raparperit. Kotimaisia ei tarvitse kuoria!
- Lisää raparperit pohjan päälle.
- Lisää taikinamuruseos päällimmäiseksi.
- Paista 200-asteisessa uunissa 30min.
Vinkki! Tämä piirakka on tehty 32 x 40 cm kokoiselle pellille. Jos sinulla on isompi pelti tai haluat paksumman piirakan älä levitä taikinaa koko pellille – piirakka pysyy kyllä kasassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ohje 1.5 kertaisena.
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.
Ihanaa kesäkuuta!
/Anni
Lisää raparperireseptejä löydät täältä.
Taidan tänään leipoa tätä jo neljännen kerran tän kesän aikana, ihan loistava resepti! Kerran jaoin kahteen piirakkavuokaan, kun mökin pelti on niin pieni ja onnistui hyvin, toisesta tuli aika paksu, mutta ei haitannut. Ei oo tarvetta etsiä muita ohjeita, mutta aion kyllä kokeilla vegaanisena niin, että vaihdan voin siniseen keijuun, kermaviilin tilalle maustamatonta soijajogurttia ja munan jätän vaan pois.
Ihana kuulla, että resepti on löytänyt teille! Kun omenat kypsyvät niin kannattaa ehdottomasti kokeilla myös niillä <3
Moi! Tein tätä piirakkaa kahdella neliöpellillä jotka vähän antoi korkeutta piirakalle, ja käyin kreikkalaista jogurttia (asun englannissa niin ei löytyny kermaviilin kaltaista tuotetta!). Toimi tosi hyvin onneksi, mehevä piirakka ja mahtavan helppo resepti. Suosittelen ripauksen suolaa makuja auttamaan vielä enemmän.
Moikka, hienoa soveltamista 🙂 Suomessa voi on suolattua, joten se tuo tuota kaivattua suolaisuutta leivonnaisiin. Entä siellä? Lisään kyllä itsekin aina suklaisiin ja todella makeisiin leivonnaisiin ripauksen suolaa 🙂
Hei, ihan huippuhyvä piirakka tuli!
Laitoin sokerin tilalle hunajaa, kun yritän välttää sokerin laittoa kaikessa.
Ehdottomasti teen toistekin💙🌸
Ihana kuulla, että toimii myös hunajalla <3
Hei, kiitos aivan mainiosta reseptistä! Tein tosin satukoivistomaisella twistillä eli osa jauhoista mantelijauhoina ja ripaus kardemummaa. Oi nam!
Uuuh pitää itsekin koittaa niin! 🙂
Ihana piirakka. Olen testannut Annin mainitseman kokoiseen peltiin reseptiä 1 ja 1.5 kertaisena. 1.5 kertainen on omaan makuun parempi, mutta kyllä yksikertaisenakin piirakka onnistuu peittämään koko pellin. Kiitos ihanasta reseptistä.
Kiitos <3 Ihanaa kesää!
Öh tota, mitä tarkoittaa murukerros?
Näethän kuvista, että piirakan päällä on taikinamurua eli murukerros 🙂 Jos luet ohjeen huolellisesti alusta loppuun otetaan tuo murukerros sivuun taikinasta ja laitetaan viimeisenä piirakan päälle.
Hei. Tänä kesänä tehty 11 raparperipiirakkaa. Piirakka on todella hyvä ja maukas. Mikä parasta se on nopea tehdä. Laitoin raparperin päälle hiukan fariinisokeria. Seuraavaksi kokeilen ohjetta omenoiden ja kanelin kanssa.
Omenalla tulee myös loistava <3
Pakasteraparperin käytöstä kysyisin; kannattaako lohkoina pakastettu raparperi sulattaa ensin eli vetistyykö sulaessaan uunissa liikaa vai miten suosittelet?
laittaisin jäisinä – tulee mehevämpää ja maku tallella kun se ei valu pois raparperista.
Voiko kermaviilin korvata maitorahkalla?
Voi korvata.
Voiko Kermaviilin korvata maidolla tai mansikkakermalla?
Voi kummallakin 🙂 tai millä tahansa (hapan)maitotuotteella.
Onko sooda pakollinen tai voiki sen korvata jollain
Soodan voi korvata 2 tl leivinjauhetta 🙂
Voidaanko käyttää tähän reseptiin pakastettua raparperia
paloina?
Kiitos etukäteen avustasi!
Toki voi käyttää 🙂
Kiitos!
Hei!
Tämä on kuulunut jo moneen kesään ja aina tulee yhtä hyvää! Kiitos helposta ja herkullisesta ohjeesta!
Ihana kommentti 🙂 Kiitos!
Hiukan epäselväksi jäi ohje, missä järjestyksessä pellille: ekana 2/3 osa taikina, sit rappari+ kermaviili/ kananmuna, lopuksi 1/3 muruseos