Appelsiini-Oliiviöljykakku
Tämä Appelsiini-Oliiviöljykakku on yksinkertaisesti taivaallista.
Oliiviöljykakku on mun yksi suosikki. Se on aina täydellisen mehevää, ei ikinä kuivaa ja se herää eloon sitruksien mehulla sekä kuorella. Sen voi herkutella sellaisenaan (ihana kahvin kaveri) tai kuorruttaa tuorejuustokreemillä, vaahdotetulla ranskankermalla tai kuten tämän version kuorrutin vaahdotetulla vaniljakastikkeella, jonka maustoin veriappelsiinin mehulla.
Kurkkaa myös kesäinen versio, jonka kuorrutin valkosuklaaganachella täältä. Kerrataan vielä vähän oliiviöljykakun taustaa.
OLIIVIÖLJYKAKKU
Välimeren alueelta, erityisesti Italiasta ja Kreikasta, juontava oliiviöljykakku saa mehevyyttä ja aromikkuutta oliiviöljystä, ja se edustaa terveellisempää vaihtoehtoa esimerkiksi voihin tai kookosrasvaan verrattuna.
Oliiviöljykakun reseptit vaihtelevat alueiden ja perheiden välillä. Yleisimpiä ainesosia ovat oliiviöljy, jauhot, sokeri, kananmunat ja leivinjauhe. Kakku saa makua sitruunankuoresta, vaniljasta tai appelsiinista, ja siihen saatetaan lisätä pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Makean tai suolaisen vaihtoehdon lisäksi oliiviöljykakku sisältää usein hunajaa. Seuraavaksi teen itse tuon hunajaisen version. Tähän lisäsin mantelijauhetta. Se tuo ihanaa syvyyttä makuun.
Appelsiini-Oliiviöljykakku
OHJE noin 20 palaa
• 2 dl (ruoko)sokeria
• 2,5 dl vehnäjauhoja
• 0,5 dl mantelijauhoa
• 1 tl leivinjauhetta
• 0,5 tl soodaa
• 1/4 tl merisuolaa
• 1,5 dl oliiviöljyä
• 1 dl rasvaista kauramaitoa tai maitoa
• 0,5 dl veriappelsiinin mehua
• 2 veriappelsiinin kuori
• 1 kananmuna
LISÄKSI
• 2 dl (kaura)vaniljakastiketta vaahdotettuna
• 1 veriappelsiini
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele kakkuvuoka.
- Sekoita keskenään sokerit, jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola. Vispaa kevyesti toisessa kulhossa oliiviöljy, maito, appelsiininmehu, -kuori ja kananmuna.
- Yhdistä seokset ja kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla.
- Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja nosta uuniin.
- Paista kakkua uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla. Jäähdytä kakku ja leikkaa valmiiksi paloiksi veitsellä.
- Vispaa vaniljakastike vaahdoksi, purista sekaan appelsiininmehu ja kääntele.
- Nostele vaahto kakkupalojen päälle ja viimeistele appelsiinin kuorella tai/ja lohkolla. Nauti!
Vinkki! Valitse mieto leivontaan soveltuva oliiviöljy.
Ihanaa viikkoa!
/Anni
Myös näillä sopii
Herkutella
Helpot Aamupalasämpylät
Sitruuna-Vaahtokarkki Cupcakes
Puolukka-Kinuskikakku (G)
Itsenäisyyspäivän Mustikka-täytekakku (G)