Taaperon Laskiaispullat (ilman valkoista sokeria)
Niin kauan kuin mahdollista yritän hämätä Onnia herkuttelemaan ilman valkoista sokeria. Tiedän, että päiväkodissa hän on syönyt keksejä ja pullaa, enkä halua sitä kieltää. Sallin yhteiset herkkuhetket, saavathan muutkin juhlia toisen syntymäpäiviä herkutellen. Mummi on tainnut antaa herkkuja myös välillä maistettavaksi. Kotona voimme kuitenkin tehdä valintoja tarjoiluista. Kun sokeriton laskiaispulla maistuu näin hyvin, miksi tarjoilisin sokerista versiota ja varsinkin kun me aikuisetkin voimme välillä herkutella kevyemmin.
Meillä on kaikilla luontainen mieltymys makeaan. Ensimmäisen kerran koukutumme siitä jo äidinmaidosta, jossa sokeri on laktoosin muodossa. Sokerihammasta kolottaa eniten pikkulapsilla ja tämä mieltymys vähenee iän myötä. Sokeria on melkein kaikessa ja se on syy miksi meillä leivotaan pienelle herkkuja ilman lisättyä valkoista sokeria. Uskon, että ravitsemussuosituksien toteutuminen myöhemmällä iällä helpottuu, jos jo pienestä pitäen tottuu vähäsuolaiseen ja vähäsokeriseen ruokavalioon. Ja tietenkin siihen, että herkkuhetket ovat elämän iloja, mutta eivät tarkoitettu kaikkiin ruokailuhetkiin.
Leivoin taaperon laskiaispullat (ilman valkoista sokeria) hiihtolomalla Lapin mökillämme. Onni heräsi päiväunilta unelmien välipalalle. Hän näyttää kuvissakin vielä vähän pöpperöiseltä ja uniselta. Voi mikä onnen hetki oli tuo pullahetki mökillä, ja kyllähän siinä lopulta itku tuli, kun oma pulla oli syöty.
Lusikka oli hyvä apu kerman ja marjasoseen herkuttelussa.
”Lisää!” – huudahtaa Onni, aina kun mikä tahansa ruoka on ollut erityisen herkullista.
Taaperon Laskiaispullat (ilman valkoista sokeria)
OHJE 6 pientä laskiaispullaa
- 1,25 dl (kaura)maitoa
- 1/2 pussia kuivahiivaa (noin 6 g)
- (ripaus suolaa)
- 1 rkl mangopyrettä (esim. Bonne)
- noin 3-4 dl erikoisvehnäjauhoja
- 20 g voita tai margariinia
- 1 kananmuna (voiteluun)
- 1 rkl kookoslastuja
- Lämmitä maito 42-asteiseksi ja sekoita keskenään hiiva sekä 1 dl jauhoja.
- Lisää hiiva-jauhoseos vispaten maitoon. Lisää myös suola ja mangosose, vispaa sekaisin.
- Lisää jauhoja vähän kerrallaan hiljalleen vaivaten.
- Lisää loput jauhot alustaen. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa.
(Vaivaa taikina yleiskoneessa (ainakin 5-10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.) - Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
- Nosta kulho mikroon, uuniin tai muualle lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 45 minuutiksi.
- Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
- Leivo taikina tangoksi ja jaa 6 palaan.
- Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 30 minuutiksi.
- Voitele pullat kananmunalla, ripottele päälle kookoslastuja ja paista pullia 225 asteessa noin 10-12 minuuttia uunin keskitasolla.
Lisäksi
- 1 prk marjasosetta (esim. Piltti)
- 2 dl vispikermaa
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Leikkaa jäähtyneistä pullista hatut pois.
- Lusikoi marjasosetta ja kermavaahtoa pullien väliin ja nosta hattu päälle.
NAM! niin herkullisia. Makeamman version pullista saa valitsemalla makean soseen.
Laitoin pullien päälle kookoslastuja ennen paistoa, mutta ne tummuivat ja näyttävät hieman hassuilta. ”Tomusokerina” pullien päällä on hieman jauhoja.
Herkullista laskiaistiistaita!
/Anni & Onni
Kaikki vauvojen ja taaperoiden ohjeet löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei,
Onnistuukohan nämä pullat gluteenittomilla jauhoilla?
Hei, valitettavasti minulla eli ole kokemusta gluteenittomien pullien leivonnasta ja näistä kun puuttuu myös sokeri niin en uskalla suositella ainakaan suoraan korvaamalla.
Rakastan taaperon laskiaispullat. Vaikka on melkein kesä, lapseni rakastavat niitä. Ne ovat niin söpöjä. Kiitos!
Ole hyvä 🙂 Laskiaispullia voi minusta syödä ympäri vuoden!
Samalla ohjeella voi varmaan tehdä myös korvapuusteja, esim erytritoli-kaneli-sekoituksella?
Miten nämä pullat seuraavana päivänä, kuivuvatko nopeasti?
Toki voi! Kyllä kuivuvat hieman nopeammin kun ei ole sokeria taikinassa .