Ihanat Lusikkaleivät
Ihanat lusikkaleivät vievät kielen mennessään! Nämä periteiset ja herkulliset pikkuleivät ovat avomieheni suosikkeja ja hänelle niitä mieluiten leivonkin, kuten tälläkin kertaa.
Lusikkaleipiä voi myös tarjota missä vain tilanteissa; arkisesta kahvipöydästä hienostuneeseen juhlapöytään. Kokeile myös pakastaa lusikkaleipiä pahan päivän varalle, jos leivoit isomman erän. Jotta onnistuisit perinteisen pehmeän lusikkaleivän makujen taikomisessa täytyy ohjetta noudattaa huolellisesti. Tässä se tulee.
Ihanat Lusikkaleivät
Ohjeeni on noin 15 kappaleen valmistukseen. Tuplaa taas taikina, jos haluat enemmän lusikkaleipiä.
Pikkuleivät:
- 100 g voita
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2,25 dl vehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
Täyte:
- Noin 0,5 dl vadelmamarmeladia
(tai ihan mitä vaan suosikkimarmeladiasi!)
- Aloita lusikkaleipien valmistus mittaamalla voi kattilaan (mielellään teräskattila, jotta näet voin sävyn). Tässä vaiheessa saadaan lusikkaleipien perinteinen herkkullinen maku, joka tulee voista. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Keitä ja sekoita tämän jälkeen voisulaa miedolla lämmöllä noin 12 minuuttia. Älä polta voi sulaa tai saat kitkerän makuisia lusikkaleipiä! Tarkkaile väriä koko ajan. Kun voisula alkaa saada väriä (punertaa), nosta kattila liedeltä.
- Mittaa seuraavaksi sokerit suoraan kattilaan voin kanssa. Sekoita ja anna jäähtyä.
- Yhdistä nyt kulhossa jauhot ja sooda. Lisää jauhoseos siivilän läpi voi-sokeriseokseen ja sekoita.
- Tässä kohtaa aloitetaan lusikkaleipien muotoilu. Ota taikinaa teelusikkaan, painele ja muotoile tasaiseksi ja irrota. Aseta lusikkaleivän puolikkaat (tasainen puoli alaspäin) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 1 cm välein.
- Paista lusikkaleipien puolikkaita uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet hiukan väriä. HUOM! Liika paistaminen tai uunin lämpötila tekee lusikkaleivistä kovia.
- Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle puolelle marmeladia ja paina toinen puolikas vasten.
- Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa ja tarjoile!
Hyvä ohje, mutta tuo voin keittämisaika on mielestäni turhan pitkä. Itselläni meni n. 5min, kunnes voi alkoi selkeästi saada väriä.
Kiitos kommentistasi 🙂 Pitääkin tehdä lusikkaleipiä pitkästä aikaa ja tarkkailla keittämisaikaa. Muistelen keittäneeni voita todella miedolla lämmöllä (peläten palamista), jolloin siihen meni tuo 12 min.
Nämä näyttää todella hyviltä:)
Kiitos 🙂
Hei! Missä vaiheessa pakastaisit pikkuleivät? Pelkät kansiosat sellaisenaan vai valmiiksi täytetyt ja sokeroidut pikkuleivät?
Hei Anna,
On varmasti makuasia. Saattaisin pakastaa täytettynä kuitenkin 🙂
Hei!
Sokerointi ennen pakastusta vai sulattamisen jälkeen? 🙂
Sulattamisen jälkeen, sokerointi ei oman kokemuksen mukaan kestä pakastusta.
Kiitos vastauksesta 🙂
Hei! Onnistuuko tällä ohjeella jauhoja vaihtamalla gluteenittomat lusikkaleivät?
Tätä ohjetta en ole testannut suoraan gluteenittomana, joten en voi mennä ihan takuuseen onnistuuko vaihtaa jauhot päittäin. Lisäisin ainakin psylliumia hiukan sekaan ja katsoisin taikinan koostumuksen, jos jauhoja tarvitsee lisätä hiukan enemmän. Valmista jauhoseosta käyttäessä kannattaa huomioida se onko seoksessa nostatusaineita.