Mustikkapiirakka Pullataikinaan
Mustikat ovat vihdoin kypsiä! Eilen herkuttelimme mieheni kanssa illalla mustikkarahkaa ja nyt mietimme kuumeisesti minkä piirakan leipoisin ensimmäisenä! Pullataikinaan leivottu piirakka on vahvoilla.
Mustikkapiirakka pullataikinaan. Tämä resepti johdattaa minut yhteen varhaisimpaan lapsuuden makumuistooni. Muistan kesäpäivän, mustikoiden mehukkaan kiillon piirakan päällä, tuoksun keittiössä, äidin hääräämässä kulhojen ympärillä ja uunista tulleen piirakan, joka nostettiin jäähtymään lieden päälle. Oi tämä piirakka nostattaa makumuistot esiin todella vahvasti!
Mieheni rakastaa tätä piirakkaa. Leivon sitä hänelle aina silloin tällöin. Myös talvella pakastemustikoista. Välillä lisään päälle myös muita marjoja. Vadelma ja mansikka sopivat loistavasti. Ohje on ollut täällä blogin arkistoissa jo pitkään. Nyt oli aika päivittää kuvia, sopivasti kun sain tämän herkun leivottua miestäni piristämään.
Alla ote alkuperäisestä postauksesta viiden vuoden takaa. Kirjoittelin silloin näin.
Nyt lähti kaikki viime vuoden pakastetut mustikat pakkasesta piirakan päälle. Äitini reseptillä leivon maailman parasta mustikkapiirakkaa pellillisen. Tätä voisi syödä kerralla vaikka koko piirakan. Vaniljakastike tai -jäätelö kruunaa ihanan makuelämyksen. Kaiken lisäksi tämä herkku on helppo tehdä. Piirakkapohjana siis pullataikina kuivahiivalla nostettuna ja marjat päälle. Ei kun herkuttelemaan!
Mustikkapiirakka Pullataikinaan
Pellillinen – palojen määrä riippuu kuinka isoja leikkaat noin 16 palaa.
Pullataikina
- 2,5 dl maitoa
- 1 dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita
Päälle
- 700 g mustikoita
- 1 dl sokeria
- 1 tl perunajauhoja
- 1 kananmuna voiteluun
- Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää hiivajauhoseos +42 -asteiseen maitoon.
- Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita kunnolla.
- Alusta loput jauhot taikinaan.
- Lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoiseksi.
- Jätä taikina kohoamaan lämpimään liinan alle noin 45 minuutiksi.
- Kauli taikina leivinpaperin päälle ja nosta pellille. Anna kohota vielä hetken (10-15 minuuttia).
- Sekoita mustikat ja perunajauho kulhossa. Lisää myös sokeri ja sekoita.
- Kaada mustikkasokeriseos pullapohjan päälle ja tasoittele marjat kauniisti.
- Voitele piirakan reunat kananmunalla.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakan reunat saavat kullankeltaisen värin.
Vinkki! Jos teet piirakan pakastemustikoista niin käytä hillosokeria joka sitoo hieman nestettä.
Vinkkejä! Voit tehdä myös pyöreitä pieniä piirakoita. Jos haluat piirakan reunoille kauniin värin, niin sudi pullareunat kananmunalla ennen uuniin laittamista. Tarjoile hieman sulaneen vanhanajan vaniljajäätelön kanssa.
Ihanaa päivää!
/Anni
Kaikki lisää mustikkaohjeita löydät täältä.
Samat ihanat muistot äidin leipomasta mustikkapiirakasta!
Ihania muistoja <3
On ihana resepti! Tuli niin täydellinen!
Jee <3 kiitos kommentistasi!
Tein tolla ohjeella,liikaa jauhoja ja turhan makea.Vähennän jauhot 5 dl ja sokeria yli puolet vähemmän
Pullataikinassa jauhoja tulee aina leipurin mittakäden mukaan, siksi ohjeessa mainitaan ”noin x dl” 🙂 Sokerin kanssa voi ja kannattaa aina soveltaa oman maun mukaan! Itse teen tämän perinteisen piirakan just näin ja joka kerta on yhtä ihanaa!
Tosi hyvä resepti! Vautsi kuinka hyvä tuli, taisin ylittää itsenikin. Taikinaksi jo niin hyvää, maistoin kerrankin hyvää pullataikina! Ohjetta tulen käyttämään jatkossa aina, leivon sitten piirakkaa tai pullaa muuten vaan! 🙂
Jes ihanaa! Kiitos kun kävit kommentoimassa 🙂
Tuli liian hyvä piirakka, nyt on jo leivottava uusi! Onneksi on hyvä mustikkakesä…Kiitos reseptistä!jo maailmalla olevat lapset haluavat nimenomaan pullapohjan ei missään nimessä muropohjaa, kun niitä on tarjolla aivan liikaa..
Ihana kuulla! Tämä on kyllä herkkua, juurikin äidin leipomana 🙂
Mudsikkamäärä aika iso. Kun tein 2x annoksen eli 5 dl maitoa…hmm. uunissa on ja saapas nähdä mitä tulee🤔🙄☺
Itse samaa mieltä,et pullataikinaan paras 👌
Täydellistä!
Oikea mustikkapiirakka tehdään pullataikinapohjaan! Muihin pohjiin tehdyt ovat sitten hienompia leivonnaisia. 🙂
Lapsuudessani 1960-luvulla ja 1970-luvun alkuvuosina ei hienompia leivonnaisia vielä paljon tehty.
Ihana piirakka tuli, tästä tosiaankin tulee lapsuus mieleen! Mustikoita on valtavasti tänä kesänä, tulee varmasti tehtyä toisenkin kerran!
Minuakin tämä muistuttaa juuri lapsuudesta 🙂 kiva kun pidit.
Aivan ihana ohje, tein tänään.
<3
Aivan ihana korvasin maidon vedellä ja laitoin 1 kananmunan. Päälle laitoin vadelmia ja mustikoita. Tuli tosiaan lapsuus mieleen. Tulee tehtyä toistenkin.☺
Ihana kuulla <3
Aivan ihana ohje, tänään taas piti tehdä.
Parasta! <3
Laitanko pakastetut mustikat jäisinä vai sulatettuna piirakan päälle?
Teen tämän piirakan useimmiten tuoreista mustikoista. Laittaisin pakastemustikat kohmeisina perunajauhossa käänneltyinä.
Tästä tuli aivan ihanan makuinen piirakka, nam! Mutta mustikkanestettä tuli aika paljon yli reunojen uunissa. Olisiko jotain niksiä miten sen voisi estää jatkossa? 🙂
Perunajauhot sitovat nestettä. Voit laittaa sitä vähän enemmän, mutta mehevät msutikat aina vähän kiehuvat yli 🙂 Minustakin tämä piirakka on <3