Juustoinen Pataleipä
Juustoinen pataleipä on täydellisen ihanaa kotitekoista rapeapintaista leipää! Juustoinen versio syntyi perinteisen ohjeen pohjalta hiihtolomalla Lapissa.
Vietimme ihanan hiihtoviikonlopun Lapissa. Meillä oli kyllä todella hyvä tuuri kelien kanssa. Aurinko paistoi joka päivä siniseltä taivaalta ja pakkanenkin pysyi kohtuullisissa lukemissa. Lapissa maisteltiin muurinpohjalettuja hillolla ja porotäytteellä. Syötiin laskiaispullaa ja lohta, saunottiin sekä rentouduttiin.
Aamuisin paistoin meille tätä herkullista pataleipää. Mökiltä ei löytynyt korkeaa pataa, joten jouduin tyytymään matalaan keraamiseen pataan. Aluksi hieman jännitti, miten lopputulos onnistuu, kun taikinalle ei jäänyt paljon varaa kohota kannen alla uunissa. Turhaa jännitin. Leivästä tuli aivan mahtavaa. Juustoraaste teki taikinasta erityisen mehevää ja maukasta sisältä. Padan kansi, johon leipä kohosi kiinni uunissa teki leipän pinnasta vielä rapeamman. Tätä sinunkin on pakko kokeilla!
Juustoinen Pataleipä
Ohje:
- 3,5 dl vettä
- herneenkokoinen pala tuorehiivaa (tai 1/2tl kuivahiivaa)
- 2 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sämpyläjauhoja
- 1 dl kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä
- 1-2 tl hienoa merisuolaa
- 1 dl juustoraastetta (emmental)
- 3 rkl oliiviöljyä
- Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet hiivaveteen ja lopuksi juustoraaste. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikinaa, sitä maukkaampaa leivästä tulee).
- Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata (korkea tai matala) kylmään uuniin.
- Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja, reunat ja kannen sisäosa öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua jäähdytysritilä.
Huom! Jäähdytysritilä on rapaeuden kannalta tärkeä väline, jotta leipä jäähtyy tasaisesti joka puolelta. Huomasin kerran leipää jäähdyttäessäni padassa, että se hikoili ja siksi rapeus leivästä katosi. Älä myöskään peitä lämmintä leipää liinalla. Jos et omista pataa niin voit paistaa leivän myös kattilassa!
Namskis! Täytyy kokeilla 🙂 Sen jälkeen voi varioida erijuustoilla…cheddaria, emmentalia…
Nam nam!! Juuri näin 😛 vain mielikuvitus rajana. Alkoi tehdä heti mieli tota cheddar versiota!
Aion kokeilla kunhan leivinuuni lämpiää
🙂
Tein tällä ohjeella tänään,mutta laitoin tilalle cheddaria.Toivottavasti tulee hyvää,en ole ennen tehnyt juustoista pataleipää. 🙂
Kuulostaa ihanalta ja siltä ettei voi olla mitään muuta kuin hyvää! 🙂
Hei, tulin nyt kertomaan kunika tuo cheddarilla maustettu pataleipä onnistui..Tuli siis avan törkeän hyvää, kuori oli rapea ja sisus ihanan mehevä. Ripottelin juustoraastetta myös pinnalle ja tuoksu oli niin huumaava kun avasin uunin luukun. Suosittelen! 🙂
Oi ihanaa kun tulit kertomaan! Ihan vesi kielellä luin palautteesi. Täytyy kyllä leipoa cheddarilla itsekin 🙂 nam!