Äidin Omenapiirakka

Äidin Omenapiirakka
Äidin Omenapiirakka on se paras piirakka!

Rakastuin tähän tiettyyn omenapiirakkaan jo pari vuotta sitten, kun maistoin herkkua anoppini kahvipöydässä. Piirakka on jotenkin hyvin perinteinen ja erittäin maukas ilman turhaa makeutta, että se huumaa makuhermoni täydellisesti.

Piirakkapohjaan ei tule ollenkaan sokeria ja täytteessäkin sitä on melko vähän. Tästä syystä vaniljakastikkeella saa läträtä oikein kunnolla ja siitä ainakin minä tykkään! Lisäksi kotimaisten omenoiden kirpsakka maku pääsee täydellisesti esille tässä piirakassa.

Piirakan alkuperäinen ohje löytyy Kotilieden parhaat leivonnaiset -kirjasta, josta ohjeen nappasin anoppini luona. Tein pieniä muutoksia ja lisäsin kanelia – se vaan kulkee omenan kanssa käsikädessä ja kuuluu olennaisesti omenapiirakkaan.


Äidin Omenapiirakka

Pohja:
  • 150g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl maitoa
  1. Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi.
  2. Lisää kylmä maito ja sekoita nopeasti.
  3. Painele taikina käsin pyöreään 28cm irtopohjavuokaan mahdollisimman ohueksi.
Täyte:
  • 5-6 suomalaista omenaa (hapan lajike)
  • 5 rkl sokeria
  • 1 iso kananmuna
  • 3/4 dl maitoa
  • kanelia
  1. Pese omenat, leikkaa ne sitten halki ja viipaloi ohuiksi siivuiksi ilman siemenkotaa.
  2. Asettele omenaviipaleet kauniisti pyöreäksi kuvioksi limittäin piirakkapohjan päälle.
  3. Ripottele 2 rkl sokeria omenoiden päälle.
  4. Sekoita kulhossa kananmuna ja maito ja valuta seos omenoiden päälle, niin että se valuu kaikkiin koloihin, mutta ei peitä omenoita kokonaan.
  5. Ripottele lopuksi 3 rkl sokeria ja noin 1 tl kanelia piirakan päälle.
  6. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes sen reunat ovat kullanruskeat ja pinta kaunis.
  7. Jäähdytä piirakka jäähdytysritilän päällä, jotta se jäähtyy tasaisesti joka puolelta.
Vinkki! Tarjoile piirakka haalean lämpöisenä kylmän vaniljakastikkeen kanssa, jolloin se on parhaimmillaan! Piirakan voi pakastaa! Irtopohjavuoan avulla saat kauniit aaltomaiset reunat vuokaan. Katso kaikki piirakkavuokamallit verkkokaupastani. 
Äidin Omenapiirakka

Katso lisää Omena-reseptejä täältä.

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Kokeiluun meni! 🙂

  2. Kiitos ohjeesta! Olen etsiskellyt hyvää omenapiirakan ohjetta (niitähän netti on pullollaan), mutta tämä vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. 🙂

  3. Ilona sanoo:

    Testasin tätä ja oli oikein maukasta! Tein tosin ohjeesta poiketen tuplana tuon täytteen omppuja lukuun ottamatta. Tuntui aika vähäiseltä tuo ohjeen määrä, vaikka käytin 28cm vuokaa?

    1. Hei Ilona,

      kiva kuulla, että kokeilit reseptiä 🙂 Varmasti oli hyvää myös tuplatäytteellä. Itse teen aina tällä suhteella täytteen ja se on peruja alkuperäisestä reseptistä johon viittaan. Mukavaa viikonloppua!

  4. Solero sanoo:

    Tästä tulee uusi luottoreseptini, niin taivaallisen hyvää oli! Teen usein sinun resepteilläsi, koska voin luottaa, että takuulla onnistuu ja hyvää tulee. Testattu monta kertaa! Kiitos!

  5. Maarit sanoo:

    Googlen haulla reseptiin päädyin ja tein täysin ohjeen mukaan. Tuli todella hyvää ja halusin tulla kommentoimaan, jos joku muukin tekisi ja löytäisi ohjeen. 🙂 Luin itse kehut ja se kannusti kokeilemaan. Kiitos ohjeesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *