Makuja merellä – Herkullinen Tallinna
Kaupallinen yhteistyö Eckerö Line
Pakkasimme mieheni kanssa viime viikolla pipot, sateenvarjot ja kameran reppuun ja suuntasimme kohti Länsisatamaa. Makumatkaa Tallinnaan Eckerö Linen m/s Finlandialla oli odotettu jo muutama viikko. Sateenvarjolle ei tullut käyttöä, kuten ei myöskään pipoille. Saimme nauttia upeasta, aurinkoisesta syyspäivästä laivalla sekä Tallinnassa. Mikä tuuri ja ai että mikä makujen matka tuo olikaan! Pssst.. kurkkaa postauksen lopusta alekoodi ja lähde sinäkin herkuttelemaan!
Olen matkustanut Eckerö Linella Tallinnaan siitä asti kun saimme luvan risteillä ystävien kanssa keskenämme. Meillä oli pitkään jokakeväinen traditio ystäväni Emman kanssa tehdä päiväretki Tallinnaan ja viettää laatuaikaa yhdessä. Eckerön valitsimme usein siksi, että m/s Finlandia seilaa juuri sopivan ajan Tallinnaan ja takaisin. Laivalla on aikaa tehdä ostoksia, herkutella ja nautiskella myös musiikista sekä merimaisemista ilman kiireen tuntua. Noista ajoista Tallinna on muuttunut paljon ja kaupunki tulvii uusia trendikkäitä ravintoloita sekä kohteita joissa vierailla.
Makuja merellä – Herkullinen Tallinna
Tallinna on täynnä loistavia ravintoloita. Monet näistä uusista ja trendikkäistä ravintoloista ovat jo pidemmän aikaa pyörineet listallani ”tänne syömään”. Oli siis todella haastavaa valikoida vain yksi ravintola, jonne suunnistaisimme maissa lounaalle. Ravintola ei löytynyt lopulta edes tuolta listaltani, joten Tallinnaan on pakko palata pian uudestaan (ehkä koko viikonlopuksi). Esimerkiksi Eckerö Linen omilta sivuilta löytyy paljon ajankohtaisia ravintolavinkkejä. Kannattaa kurkata myös Liemessä Jennin tuoreet Tallinna-vinkit täältä.
Tätä makumatkaa varten valitsin siis yhden itselleni uuden ravintolaelämyksen, kaupunkinäkymiä vanhassa kaupungissa, vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevan kahvilan ja Viron nykyaikaisimman torin Balti Jaama Turgin Telliskivessä. Lähdetään makumatkalle!
HERKULLINEN MERIAAMIAINEN
Oi aamiainen! Se on aina ollut ja on edelleen paras tapa aloittaa päiväristeily Tallinnaan. Suuntasimme suoraan ensimmäiseen aamiaiskattaukseen laivan lipuessa satamasta kohti avomerta. Buffet Eckerön meriaamiainen on runsas, raikas ja maukas. Buffetista löytyy lähellä tuotettua, kotimaista ja luomua. Lisäksi suurin osa tarjottavista tuotteista tehdään laivan omassa keittiössä alusta alkaen itse. Oli muuten todella vaikea pitää herkuttelu kohtuudessa, nimittäin meillä odotti Tallinnan päässä lounas jo klo 12.00. Meriaamiaisella pärjäisi helposti iltapäivään asti. Voit tutustua menuun täällä.
Minua ihastutti aamiaisella erityisesti omenakaneli-vispipuuro ja ikisuosikkini cocktail-karjalanpiirakat. Mieheni oli taas innoissaan lämpimän puolen nakeista, lihapullista ja munista. Eckerön meriaamiaiselta löytyy varmasti jokaiselle jotakin; nimittäin lämpimien ja tuhtien aamiaisherkkujen lisäksi tarjolla on paljon hedelmiä, kasviksia, mysliä, jogurttia, siemeniä ja marjoja. Herkuttelija valitsee lautaselleen myös lettuja, porkkanakakkua ja tietenkin kuohuvaa! Oli ilo huomata, että erikoisruokavaliot oli otettu myös hyvin huomioon. Muun muassa gluteenittomille tuotteille oli oma pöytä ja kauramaitoa löytyi kahvikoneen vierestä.
LOUNAS GIANNI RESTORAN
Kukaan ei varmaan enää ylläty, että rakastamme italialaista ruokaa. Se on yksi syy miksi Restoran Gianni herätti kiinnostukseni. Toinen selvä syy oli Giannin sisäpihalta löytyvä puutarhamaja, joka on mahdollista varata yksityiskäyttöön lounaalle tai illalliselle, keväästä syksyyn säiden salliessa. Ravintolan yhteydessä on myös Gianni-kahvila, jossa voi herkutella ravintolan jälkiruokakokin paikan päällä leipomia herkkuja kuten tiramisua, pavlovaa, kakkuja ja muita leivonnaisia.
Gianni sijaitsee vanhan kaupungin ulkopuolella, joten se on usein turisteille tuntematon, vaikka ravintola on ollut toiminnassa jo 13 vuotta. Sen sijaan liikemiehet ja paikalliset syövät siellä lounasta sekä illallista. Puolenpäivän aikaan myös kahvilapuoli oli tupaten täynnä asiakkaita. Giannin keittiössä häärii intohimolla ruokaa laittava italialainen kokki ja sen kyllä maistoi! Giannin ravintolasali oli valoisa ja kaunis, mutta sydämeni sykkii edelleen puutarhamajalle. Puutarhamajan voi varata olemalla ravintolaan etukäteen yhteydessä. Majaan mahtuu kerralla 4 asiakasta ja minimitilausraja on 200€ eli noin 50€/hlö.
Nautimme Giannissa kolmen ruokalajin lounaan, jonka kohokohta oli ehdottomasti pääruoaksi valitsemani sitruunassa ja voissa paistettu meriantura, jonka tarjoilija transeerasi minulle edessäni. Mieheni nautiskeli alkuun sinisimpukoita ja pääruoaksi satokauden sienistä ja tuorepastasta loihdittua annosta. Ja ahh jälkiruoaksi tilaamamme luumu-semifreddo oli ihastuttavaa. Listalla oli pastojen ja pizzojen lisäksi runsaasti kala- ja liha-annoksia sekä äyriäisiä, joiden lisukkeena ravintola käyttää satokauden vihanneksia. Viinilista oli vaikuttava ja osaa listan viineistä saa ainoastaan Giannista.
Palvelu ravintolassa on ensiluokkaista. En ehkä edes muista, koska olisin tuntenut itseni yhtä tärkeäksi ruokaillessani ravintolassa. Yksinkertaisesti rakastuimme tähän ravintolaan!
TALLINNA OLD TOWN
Olimme pyörällä päästämme ja todella todella ähkynä mielettömän lounaan jälkeen. Päätimme kävellä ravintolalta vanhaan kaupunkiin ja käydä katsomassa, miltä Tallinna näyttää kattojen yllä. Kohtuotsan näköalatasanne on monelle tuttu kohde Tallinnassa, mutta itse kävin siellä vasta nyt ensimmäistä kertaa. Tällaisella säällä oli ilo katsella upeita maisemia. Odottamalla rauhallisesti omaa vuoroaan siihen syntyi myös mahdollisuus, emmekä edes huomanneet muita kameroiden kanssa heiluvia turisteja.
Kohtuotsan näköalatasanne sijaitsee Toompean kukkulan pohjoispuolella. Tasanteelta avautuu upea näköala sekä vanhankaupungin punatiilisille katoille ja kirkoille että ydinkeskustan moderneille pilvenpiirtäjille. Horisontissa näkyy myös Suomenlahti, satama ja Pirita.
Tasanteelta löytyy myös kahvila, johon voi jäädä nautiskelemaan kuumia juomia maisemista nautiskellen. Kuulin myös, että täällä järjestetään iltasin tansseja.
BALTI JAAMA TURG
Vanhasta kaupungista käppäilimme trendikkäälle Telliskiven alueelle, jossa sijaitsee Viron modernein markettialue Balti Jaama Turg. Vierailimme Telliskiven alueella aiemmin kesällä ja ihastuin jo silloin tähän kauppahalliin, josta löytää melkein mitä vain kukista ja vihanneksista hyväkuntoisiin vintage-vaatteisiin. Eikä unohdeta kauppahallin sisältä löytyvää siipeä, joka kätkee sisälleen toinen toistaan houkuttelevampia street food -ravintoloita.
Ähkystä johtuen emme maistelleet tällä kertaa kauppahallin herkkuja, mutta kiersimme koko hallin ihastellen sen runsasta tarjontaa. Mikä noissa tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa niin viehättää, että jaksaisin pällistellä niitä tuntikaupalla? Uskomattoman kokoisia meloneja, lukuisia erilaisia perunalajikkeita, luumuja, omenoita ja marjoja. Sadonkorjuun aika on varmasti paras aika vierailla vihannes- ja hedelmäkojuilla, mutta mielenkiinnolla vierailisin täällä myös joulun alla. Kauppahallista löytyy myös panimo ja Kalev-suklaakauppa.
Suosittelen lämpimästi vierailua Balti Jaama Turgissa ja yleisesti koko Telliskiven aluetta, josta löytyy ihastuttavia kahviloita, moderneja ravintoloita ja Fotografiska Museo, jonne emme tällä matkalla valitettavasti ehtineet. Telliskiveen on helppo kävellä keskustasta ja se sijaitsee rautatientorin läheisyydessä.
CHOCOLATERIA DE PIERRE JA MESTARIPIHA
Sympaattinen Chocolateria de Pierre sijaitsee vanhassa kaupungissa Mestaripihalla, joka on itsessään näkemisen arvoinen paikka. Kauniilla sisäpihalla, jossa kahvilan terassi sijaitsee, löytyy myös käsityöläisten pieniä putiikkeja ja näyteikkunoita. Täällä voit tehdä upeita löytöjä keramiikasta koruihin.
Kahvilan sisätilat ovat persoonalliset ja ihastuttavat. Voisin kuvata sen jotenkin näin: samettia, silkkiä, antiikkia, kynttilöitä ja paljon värejä sekä tunnelmaa. Joka nurkassa on jotain katseltavaa ja ihmeteltävää. Istuimme tällä kertaa ulkona, kun säät kerran salllivat sen. Siemailimme chailattea, juustokakkua ja talon kakkua, jossa maistui kirsikka, suklaa ja rommi. Chocolateria de Pierressä kannattaa maistaa myös ihastuttavia käsintehtyjä suklaita. Kuulemma kylmällä säällä rommirusinakaakao on parasta mitä tiskiltä voi kuumista juomista valita.
Pierre on ehdottomasti enemmän kuin kahvila. Näin valokuvaajan silmin se on myös upea kuvauspaikka.
MERELTÄ KAUPUNKIIN – BUFFET ECKERÖ
Tallinnan vanha kaupunki ja sen tuoksut jäivät taaksemme, kun makumatkamme huipentui illalliseen upeassa auringonlaskussa m/s Finlandialla. Buffet Eckerön Mereltä Kaupunkiin -menu tarjoili meille sadonkorjuun suosikkeja ja totta kai makuja mereltä sekä kaupungista. Buffet Eckerön menujen teema vaihtuu 7 kertaa vuodessa. Mereltä kaupunkiin -menu on herkuteltavissa 1.10. asti, jonka jälkeen alkavat riistaviikot. Menut suunnitellaan niin, että niistä löytyy aina sesongin parhaita makuja ja pääosin kotimaisia raaka-aineita. Illallismenua maistellessa sen todella huomasi, että lähes kaikki (80%) ruoat tehdään laivan keittiössä alusta alkaen itse, muutamia jälkiruokia lukuunottamatta.
Omia suosikkejani buffetarjonnasta olivat alkupalapöydän kokonaiset katkaravut, mäti, lämminsavukampela, lohisashimi soijakastikkeella ja marinoidut juurekset sekä salaatit. Mieheni suosikeiksi nousi kalojen lisäksi karamellipossu ja aurajuustolla kuorrutetut punajuuret. Jälkiruokapöydästä minun oli pakko maistaa lähes kaikkea, joista mainitsen muutaman: lakkapannacotta, mustikkaparfait limettisiirappilla ja omenapiirakkaa vaniljakastikkeella. Suklaamousse ja juustot maistuivat sen sijaan miehelleni.
Buffet Eckerössä tarjoillaan vain vastuullisesti pyydettyä kalaa. Oli ilo kuulla myös, että luomutuotteiden ja lähiruoan osuutta kaikesta lisätään vuosi vuodelta määrätietoisesti. Lisäksi ruokahävikin minimointi on Eckerölle tärkeä tehtävä. Siihen vaikutetaan jatkuvasti hankinnoissa, valmistuksessa ja tarjoilussa. Viestintää tehdään niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Tämä on todella tärkeä kehityskohde. Itselleni tulee edelleen buffeteissa sellainen olo, että ruokaa menee hävikkiin runsaasti niin asiakkaiden lautaselta kuin keittiöstäkin.
Illallisen jälkeen kävimme vielä kannella ihastelemassa auringon viimeisiä säteitä, kunnes olimme taas Helsingissä kiitollisina (edelleen ähkyinä) kokemastamme makumatkasta. Kiitos Eckerö!
ALEKOODI -20% ECKERÖLTÄ JA MINULTA SINULLE
Lähde sinäkin makumatkalle Tallinnaan! Alekoodilla ANNIN saat Eckerö Linen Päivä Tallinnassa -risteilyistä tai Miniristeilyistä 20% alennuksen.
Etu on voimassa vuoden 2019 loppuun asti (31.12.2019 asti) ja koskee max 4 hengen matkoja. Syötä koodi Eckerön sivuilla matkaa varatessa ylävasemmalla näkyvään kenttään ennen maksua.
♥ Anni
Ihana matka teillä <3 Minä olen ollut Tallinnassa aivan liian harvoin. Vain pari kertaa elämässäni, en tiedä edes miksi niin harvoin-. Pitäisi tehdä vaikka joulumatka sinne 🙂
Aina välillä ne paikat, jotka ovat liian lähellä jäävät jotenkin kokematta. Haaveilen itsekin joulusta Tallinnassa <3 Ihanaa viikkoa!
Me säästetään kyllä ruokailut aina Tallinnaa. Toki joskus on otettu Eckerön lounge menomatkalla. Voi olla rauhassa tuolla ja nauttia myös pientä purtavaa mikä ei ole kuitenkaan liian täyttävää. Lunastetaan sitten kunnolla Tallinnassa. Aamiasbuffet olisi liian raskas.
Hei Raija, Tallinnaan kannattaakin säästä – se on täynnä ihania ravintoloita. Jos kuitenkin joskus tulee mahdollisuus kokeilla laivan tarjontaa niin suosittelen lämpimästi, me pidimme kovasti 🙂