Glögi-Marmeladi ja asiaa Agar-jauheesta
Joulumakeisten valmistus on käynyt kuumana ja olen saanut paljon kysymyksiä koskien reseptejä. Eniten kuitenkin on kyselty glögi-marmeladista ja sen hyytymisestä. Päätin kirjoittaa pienen ohjepostauksen aiheesta eli agarin käytöstä ja testasin reseptin itse uudestaan, koska haluan olla varma, että se toimii. Sainkin täydellistä marmeladia pienillä muutoksilla, jotka helpoittavat teidänkin marmeladin valmistusta kotona.
Agar Agar
- Kasviperäinen hyytelöimisaine
- Tarkkaan mitattava – käytä oikeita mitta-astioita (tässä teelusikka)
- Tarkka mittaus tärkeää hyytymisen kannalta
- Voi ostaa apteekeista, isojen kauppojen leivontahyllystä, etnisistä kaupoista, punnitse ja säästä putiikeista.
- Hyytyy huoneenlämmössä, mutta vielä nopeammin viileässä esim. jääkaapissa.
- Agar kestää uudelleen kuumentamisen, joten agar-agar-seoksen voi lämmittää uudelleen juoksevaksi, jos esim. marmeladi ei hyydy tarpeeksi.
- Agarilla voi hyydyttää myös juustokakut tai jämäköittää kakkumousseja
- HUOM! Agar -hiutaleet toimivat eri tavalla! Tämä postaus käsittelee agar-jauhetta.
Glögimarmeladi
- 5 dl vettä
- 3 dl glögitiivistettä
- 8-10 tl agar agar jauhetta (riippuen halutusta kovuudesta)
- 3 dl sokeria
- ripaus piparkakkumaustetta
- ripaus kardemummaa
- muita mausteita (inkivääri, kaneli etc.)
- Mittaa kattilaan agar agar, vesi sekä glögitiiviste.
- Anna seoksen kiehahtaa kunnolla ja lämmittele koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia.
- Lisää sokeri sekä mausteet ja anna sokerin liueta kunnolla nesteeseen – keitä vielä 5 min sekoittaen.
- Nosta kattila pois liedeltä jäähtymään.
- Kuori vaahto pois liemen päältä, jos sitä muodostuu.
- Vuoraa reunallinen vuoka (noin 20×20) tuorekelmulla.
- Kaada hieman jäähtynyt marmeladiseos vuokaan.
- Siirrä vuoka jääkaappiin – marmeladin pitäisi kiinteytyä jo puolessa tunnissa näkyvästi.
- Anna marmeladin hyytyä rauhassa seuraavaan päivään – jos sinulla on kiire ja se on tarpeeksi kiinteää leikattavaksi, niin leikkaa jo saman tien.
- Leikkaa marmeladi paloiksi tai käytä muottia.
- Anna palojen levätä vielä hetki ennen sokeroimista leivinpaperin päällä.
- Kierittele marmeladit sokerissa yksitellen ja laita esille tai pakkaa pukinkonttiin.
- Marmeladit säilyvät hyvänä noin viikon suljetussa ja ilmatiiviissä purkissa.
Vinkki! Voit tehdä myös marmeladit 8 dl valmista glögiä. Glögin ja veden suhdetta voit myös vaihdella mielen mukaan – jos et vaikka halua niin makeita marmeladeja. Laita vähemmän agaria, jos haluat pehmeämpää marmeladia. Myös merkeissä hyytymisen kannalta on hieman eroja. Oman suosikkisuhteen löytää kokeilemalla.
Katso lisää Jouluisia karkkeja täältä.
Moikka! (: Tein marmeladia sillä aiemmalla ohjeella, kuumensin massan uudelleen ja lisäsin agaria n.10g, seos ei kuitenkaan ole leikattavaa vieläkään (2päivää sitten tein uudelleen). Voinko kuumentaa massan vielä uudelleen vai onko se jo piloilla:/
-Tiia
Moi, harmi kuulla, että sinun marmeladit eivät ole onnistuneet. Sanotaan että agarin voi kuumentaa uudestaan, mutta luulen, että keittovaiheessa on tapahtunut jotain, koska olet lisännyt jo agaria eikä se edelleenkään hyydy 🙁 Luulen että on parrempi tehdä uusi satsi lyhyellä keittoajalla. Näin saat marmeldia jo tunnissa valmiiksi, jos hyydytät jääkaapissa.
Voinko käyttää tätä massaa johonkin toiseen leivonnaiseen, ettei tarvisi heittää roskiin? Kokeilen uudelleen tällä reseptillä, toivottavasti onnistuu(:
Kyllä voi! Älä vaan heitä pois! Voit käyttää sitä kuten muutakin purkkimarmeladia eli purkittaa ja tarjoilla esim juustojen kanssa. Ja esim kekseissä maistuu ihanalta. Tässä yksi vinkki:
http://www.anninuunissa.fi/2015/12/hauskat-sormenjalkikeksit.html
tai keksin väliin:
http://www.anninuunissa.fi/2014/03/aprikoositaytekeksit.html
🙂