Tumma Sokerikakkupohja
Kun leivon kakun kaikki alkaa kakkupohjasta. Minulla on luotto-ohje, josta on vaikea luopua. Se on perinteinen sokerikakkupohja, jonka leivon lasitekniikalla eli mittaan kaikkia aineita saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa. Mielestäni tämä perinteinen sokerikakkupohja on hyvin muunneltavissa, maustettavissa, siitä saa helposti gluteenittoman ja se sopii keveytensä ansioista myös tuhtien täytteiden ja kuorrutteiden kanssa. Leivon kakkupohjat yleensä etukäteen pakastimeen ja leikkaan ne kerroksiin täyttöpäivänä vielä hieman kohmeisina, jolloin leikkaaminen on helpompaa kuin kuivan höttöisen kakun. Kakkupohjat säilyvät pakastimessa hyvin muutaman viikon ja ne sulavat noin puolessa tunnissa huoneen lämmössä.
Voit maustaa sokerikakkupohjaa melkein millä vain: kardemummalla, kanelilla, aidoilla marjajauheilla, aromeilla, vaniljalla.. lista jatkuu loputtomiin. Katso viime kesänä leipomani ihanan kirpakka sitruunakakkupohjan ohje. Toinen asia miksi en tästä luotto-ohjeesta luovu on täydellinen kakkuvuokani, jonka ansioista jokaisesta kakkupohjasta tulee aina, kuohkea, tasainen ja korkea! PME alumiiniset kakkuvuoat ovat täydellisiä kotileipurin luottovuokia.
Tumma sokerikakkupohja, joka on maustettu kaakaolla maistuu juuri sopivasti suklaalta ja sopii melkein minkä tahansa täytteen kanssa yhteen. Kuulette pian mitä täytettä tämä kakkupohja sai sisälleen! Ja jos sinulla on kakkupohja-ohje, jota minun ehdottomasti tulisi kokeilla, niin vinkkaathan siitä kommentoimalla tämän postauksen alle tai kirjottelemalla minulle viestiä somessa! Olisi ihana kokeilla jotain uutta, vaikka tätä reeptiä rakastankin!
Tutustu gluteenittomiin ja vaaleisiin kakkupohja-ohjeisiin täällä.
Tumma Sokerikakkupohja
Ohje: (korkeaan 15cm vuokaan)
3 kanamunaa
sokeria
70 % vehnäjauhoja
30 % kaakaojauhetta
ripaus leivinjauhetta
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot kolmeen samankokoiseen lasiin, niin että kaikkia aineksia on saman verran joka lasissa. Laita kaakaojauhetta noin 30% ja loput vehnäjauhoja. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita.
3. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee noin 10 minuuttia.
4. Voitele alumiininen 15cm kakkuvuoka vuokaspraylla. Jos teet isompaan vuokaan lisää munia ja muita aineita samassa súhteessa. (Huom! Jauhotusta ei tarvita voitelun lisäksi, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti ettei se lässähdä.)
6. Kun taikina on tasaista kaada se varovasti voideltuun kakkuvuokaan. Nosta vuoka uuniin.
7. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)
9. Pakasta kakku ja leikkaa se hieman kohmeana, mikä helpottaa kakun leikkaamista ja estää murustumista. (Huom! Voit leipoa kakun etukäteen ja pakastaa sen juhlapäivää varten. Kakkupohja pysyy hyvän pakastimessa parikin viikkoa ja sulaa noin puolessa tunnissa!)
Hei! Minkä kokoinen kakkuvuoka sinulla on käytössä? ja monenko munan kakun teet siihen?
Hei, tässä postauksessa näkyvä kakkuvuoka ja pohja on tehty halkaisijaltaan 15cm PME vuokaan. Se lukee tuolla reseptissä, mutta lisään vielä alkuun sen, jos se ei ole nyt helposti näkyvillä 🙂 Teen aina 15cm vuokaan tämän kolmen munan kakun.
https://www.anninuunissa.com/alumiininen-kakkuvuoka-korkea-15cm-10cm-p-455.html
Hei! Miten paljon leivinjauhetta olisi hyvä minkäkin kokoisen kakkuun olisi hyvä laittaa? 🙂 Kiitos jo etukäteen!
Hei, ihan ripaus vain. Tämä on makuasia. Jotkut eivät laita ollenkaan, koska käytännössä hyvä vatkaus tekee itsessään taikinasta kuohkean ja nousevan. Jos leivinjauhetta laittaa liikaa niin on vaarana, että koko kakku lässähtää. Itse tykkään laittaa leivinjauhetta aina tuon ripauksen kaiken kokoisiin kakkuihin 🙂
Leivoin tällä ohjeella ja pohjalle kävi aivan surkeasti. Keskeltä litsahti kokonaan kasaan mutta ei se mitään,maku oli mitä loistavin ja tulen siitä jotain silti tekemään;)
Sokerikakkupohja lässähtää helposti ja siihen voi vaikuttaa ihan pienet asiat. Lue täältä vinkit sokerikakkupohjan onnistumiseen 🙂
https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-sokerikakkupohja/
Hei! Minun pitäisi tehdä 20 henkilölle täytekakku ja sen pitäisi olla 10-12cm korkea. Minkä kokoiseen vuokaan kakku kannattaisi tehdä? Täytteeksi tulee vadelma ja valkosuklaamousse, olisiko tämä tarpeeksi suklainen pohja vai kannattaisiko tehdä mehevä suklaakakkupohja?
Hei Cindy,
on makua-asia kumman kakkupohjan teet. Tämä pohja on enemmän kaakaomainen kun suklainen.
Vuoan koko riippuu täytteiden määrästä. En osaa suoraan arvioida minkä kokoinen vuoka tekisi tuon 10 cm kakun kun et ole varma vielä pohjasta enkä tiedä täytteiden määrää. Itse lähtisin kuitenkin kokeilemaan 20-22 cm vuoalla.
Ihanaa, että löytyy tällaisia pieniä kakkupohja-ohjeita. Kun perhe on käynyt syömässä, loput lentää kompostiin, kaksin ei jaksa syödä montaa päivää loppua kakusta. Olen aiemmin tehnyt 6 munan kakkuja.
Kiva kun löysit tämän 🙂 meillä tehdään tosi usein pieniä kakkuja!