Maailman Paras Sitruunakakku
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Nimesin tämän kakun vaatimattomasti maailman parhaaksi sitruunakakuksi. Aina välillä uskallan tehdä näin. Yleensä suosikkileivonnaisteni kohdalla, joita olen testannut ja maistanut todella moneen kertaan. Tällöin olen lopulta tehnyt päätöksen siitä mikä on parasta. Tämä se on: sitruunasiirapilla kostutettu, ihanan mehevä ja pehmoinen sitruunakakku, joka vain paranee kun kakku saa vetäytyä pöydällä pari päivää. Ja mikä parasta, kakun voi tehdä myös gluteenittomana!
Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää ja siksi tänään on mitä parhain hetki jakaa tämän täydellisen kakun ohje teille naisille! Yhdistyneiden kansakuntien teema naistenpäivälle 2018 on #PressforProgress, jonka tarkoitus on ajaa eteenpäin sukupuolten tasa-arvoa. Lue lisää täältä. Tämä päivä kuuluu kaikille ja kaikkialla. ♥ Mahtavaa naistenpäivää!
Pakko vielä hehkuttaa tätä kakkua erikseen, nimittäin minulla on täällä kotona erittäin vaativa hovimaistaja. Leivoin kakun viime viikonloppuna ja jätin sen maustumaan keittiön pöydälle, kun lähdin maalle äidin luokse. Jäin odottelemaan kommenttia kakusta. Kommentteja alkoi tulla iltapäivällä. Hovimaistaja oli huolissaan, kun oli syönyt jo 3 palaa eikä pystynyt lopettamaan. Parasta kakkua ikinä eli ei ihan väärin ole tämä kakku nimetty.
Olen himoinnut uutta kahvikakkuvuokaa jo pidemmän aikaa. Verkkokauppani varastolle saapui uusi erä Nordic Waren* kauniita vuokia ja hankin itselleni tämän mallin. Elegant Party kakkuvuoka* on täydellinen kauniille valutuksille, kuten sitruunakuorrutukselle, jonka tämän kakun päälle tein. Lisäksi kakusta saa leikattua tasaisia paloja ja silti kakku pysyy kauniina. Mitä mieltä olette? Pääseekö kakku jatkoon ja onko se nimensä veroinen? Jos testaat reseptiä niin jätäthän terveisiä.
Maailman Paras Sitruunakakku
Ohje (noin kahden litran vuokaan)
- 5,25 dl vehnäjauhoja
- 0,75 tl leivontasoodaa (tai 1.5 tl leivinjauhetta)
- 0,75 tl suolaa
- 3,75 dl sokeria
- 200 g voita
- 3 kananmunaa
- 3 sitruunan kuori + mehu (reilu 1 dl mehua enintään)
- 2,25 dl piimää tai maitoa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Voitele noin kahden litran kahvikakkuvuoka* todella huolellisesti.
- Sekoita isossa kulhossa jauhot, sooda ja suola.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 4 min)
- Lisää munat yksi kerrallaan vaahtoon koko ajan vatkaten.
- Sekoita keskenään piimä/maito ja sitruunamehut + kuori.
- Lisää osissa voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunaseosta.
- Vatkaa koko ajan miedolla teholla, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina vuokaan. Katso alla olevasta kuvasta kuinka täyteen.
- Paista kakkua uunissa noin 60 minuuttia ja tee sillä aikaa siirappi Tarkista kyspyys puutikoilla, paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja.
- Nosta kakku jäähtymään hetkeksi vuoassa (5 min), kippaa kakku jäähdytysritilälle* ja jäähdytä kunnolla.
Vinkki! Koputtele vuokaa päältä ennen kuin nostat vuokaa. Tämä auttaa kakkua irtoamaan paremmin.
Vinkki! Kakku säilyy useita päiviä hyvin peiteltynä ja on usein parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä sen leipomisesta.
GLUTEENITON: Lukijoiden pyynnöstä ja testauksesta ilmoitan, että kakku onnistuu myös korvaamalla vehnäjauhot esimerkiksi Sunnuntain gluteenittomilla jauhoilla.
EDIT 28.3.2018: Muutamalla leipurilla on ollut ongelmia kakun koostumuksen ja kypsyyden kanssa. Siitä syystä tarkensin sitruunamehun määrän ohjeeseen. Markkinoilla kun on hyvin isoja sitruunoita, jotka voivat jopa tuplata nesteen määrän.
HUOM! Ohje on vaativa ja haasteellinen osalle paiston suhteen. Jos kakku ei lähde irti vuoasta on vuoan pinnoitteessa tai voitelussa ollut ongelmia. Jos kakku jää raa’aksi keskeltä on paisto ollut liian lyhyt. Tunne uunisi ja muista testata kypsyys puutikulla.
Siirappi
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
- puolikkaan sitruunan mehu
- Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
- Siirrä pois liedeltä ja lisää sitruunamehu – sekoita.
- Laita jäähdytysritilän alle leivinpaperi ja sivele siirappi kakun päälle kuumana.
- Anna kakun vetäytyä ja valmista kuorrute sillä aikaa.
Vinkki! Lisää siirappiin makua halutessasi sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla.
Kuorrute
- 1 dl tomusokeria
- nokare sulaa voita
- noin 4 rkl vettä (tai siirappia jos sitä jäi yli)
- keltaisia nonparelleja ja sokerihelmiä
- Sekoita tomusokeri sitruunasiirappiin tai veteen ja lisää sula voi.
- Lisää tomusokeria, jos seos näyttää löysältä.
- Laita kuorrutus pursotinpussiin.
- Pursota kuorrute kakun päälle huolellisesti ja ripottele koristeet lopuksi.
Voit käyttää myös tavallista tomusokeria ja maustaa kuorrutetta sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla toki myös sitruunamehulla ja kuorella.
Ohjeen taikina on suunniteltu reilun kahden litran vuokaan. Viime keväänä tein minikakkupellille pieniä sitruunakakkuja. Voit lukea ohjeen täältä.
Makutomusokerit ovat hyvä tapa lisätä intensiivistä makua kuorrutteisiin, täytteisiin ja esimerkiksi marenkeihin. Käytin tätä tomusokeria kakun kuorrutteeseen.
Moikka. Saako tätä muokattua nordic waren 3,4 litran vuokaan? Pakko päästä kokeilemaan vaikka sitten vajaaseen vuokaan!!
Moikka, kakku on tehty tähän vuokaan eli 2.4 litran vuokaan 🙂 kaikki muunnokset omalla vastuulla. Kuivakakkutaikina ei välttämättä käyttäydy samalla tavalla kun sitä suurentaa.
Heippa, onko parempi siis säilyttää kakkua huoneenlämmössä kuin jääkaapissa? Elmukelmun sisällä vai? Kiitti?
On makuasia miten säilyttää. Itse säilytän kakkukuvun alla huoneenlämmössä 🙂
Kiitos! Kakku näyttää ja tuoksuu hyvältä. 😊
Ihana kuulla! <3
Hei!
Tein tämän kakun tänääni ensi lauantaiksi yo-juhliin. Suositteletko säilyttämistä siihen saakka eli viikon jääkaapissa, kuten joku edellä kertoi tekevänsä vai pakastamista?
Kakku vaikuttaa ihanalta, onnistui hyvin. Kiitos ohjeesta! 🙂
Hei Maiju,
en säilyttäisi kakkua viikkoa jääkaapissa eli pakastaisin.
Kiva kun pidit ohjeesta! <3
Tulipa kaunis kakku! Tosin unohdin kokonaan maidon/piimän 😃 saapa nähdä huomenissa millainen on maku ja rakenne……….
Hmmm.. kakku voi ihan hyvin onnistua, jos koostumus oli taikinalla kuitenkin hyvä. Toivottavasti se maistuu! 🙂
Hei, minäkin kokeilin kakkua ja maku oli ihana. Mutta koostumus ei… Otin kakun uunista ja se oli ihanan iso ja hyvännäköinen. Sivelin siirapilla ja se lässähti. Yö jääkaapissa ja kun sitten leikkasin paloja, koostumus oli kuin puoliraakaa taikinaa, kiinteää tosin. Pitäisikö koostumuksen olla kuohkea kuten yleensä kahvikakuissa? Maku tosiaan oli hyvä.
Hei Merja, kakun kuluu olla murea ja kuten muutkin kahvikakut. Jotain on käynyt paiston aikana kakullesi – kuulostaa siltä ettei se ole kypsynyt – jos kakku lässähtää on se yleensä raaka sisältä. Muutitko ohjeen määriä?
Hei,
Minulle on nyt jo kaksi kertaa käynyt täysin samoin. Nousee uunissa, mutta hetken päästä lässähtää. Sooda/piimä + desi sitruunamehua ja paisto vähän yli tunti. Harmi, sillä niin ihanan kuuloinen ohje.
Tosi harmi juttu. En osaa enää sanoa uusia syitä siihen miksi osalla kakku lässähtää ja osaa saa samanlaisen kuin kuvissa näkyvä oma kakkuni. Edelleen mietin paistoaikaa tai jos kakkua suurennetaan eri kokoiseen vuokaan. Paistoaika saattaa vaihdella uunikohtaisesti.
Tein kakun puolitoistakertaisena uunipellille. Leivinjauheella ja kuohukermalla. Sitruunanmehua laitoin vain desin ja säästin osan tomusokerikuortutukseen. 4 dl tomusokeria, 4 rkl sitruunanmehua, nokare voisulaa ja pinnalle sitruunankuoriraastetta. Paistoin 175 n. 45 min ja hyvää tuli. Mieskin sanoi, että ompa raikas kakku 😍
Kuulostaa aika täydelliseltä! <3 NAM!
Sitruunakakku aivan liian makea
Ei ole meidän perheen makuun
Meillä kaikilla on omanlainen maku. Tämä on yksi meidän perheen suosikki 🙂 Teillä se on varmasti joku muu leivonnainen.
Hei, hyvä vahva sitruunainen maku, mutta vaikka voitelin vuoan ja käytän Wiltonin vuokaa, ei kakkua saanut ehjänä kumottua 5 min jälkeen eikä myöhemminkään. Ehkä jauhotus kuitenkin paikallaan.
Jauhotusta ei tarvitse kun on hyvä vuoka ja laadukas spray. Hyvinhän on minunkin kakku lähtenyt irti 🙂 Toki saa jauhottaa, jos se tuntuu helpommalta. Paisto vaikuttaa myös kakun irtoamiseen.
Kakku on uunissa..saapas nähdä millaista tulee ja miten onnistuu 🙂 Tuota jäin miettimään että jos sulla on tuo kakku tehty 3,4l vuokaan niin miten se on noin täynnä? Mulla on vuoka 2,8l eikä tullut lähimainkaan noin täyteen.. oiskos pitänyt isontaa taikinaa vai teinköhän jotain väärin :/
Tämä kakku on tehty 2.4 litran vuokaan, kuten ohjeessa mainitaan (noin 2 litran vuoka). Ei siis ihme, jos sinun vuoka jäi vajaaksi kun se on isompi. Toivottavasti kakku maistui myös teille 🙂
Palautetta tuli että on todellakin paras sitruunakakku 🙂 (itse en voi ikävä kyllä maistaa alergioiden takia) Ihan hyvin onnistui vaikkakin vähän matalampi 😀 Kommenteista luin että 3,4l mutta vissiinki kakkonen pyörähtäny kolmoseksi 😀
Ihana kuulla 🙂 painovirhe-paholainen taisi olla siellä. Kannattaa aina luottaa ohjeeseen, siellä vuoan vetoisuus lukeekin oikein 🙂
Nyt täällä jännitetään miten käy kakulle 😅 Käytin piimän tilalle Arlan kreikkalaista jogurttia 6%(purkissa 300g),tujautin menemään koko purkin ja sitruunanmehut päälle. Mulla ei ole erikoishienoja jauhoja kotona, niin tuli aika tämäkkä taikina. Muistelen kuitenkin, että soodan kanssa tuokin käy 🙊
Vielä tekaisen siirapin, katsotaan kuinka mun käy 😊 Jos tuli hyvä niin kerron!
Saa kertoa, vaikka ei tulisikaan hyvä 🙂 Ja maku aina tärkein. Raskaissa kahvikakkutaikinoissa taikinan ainesosien muuttaminen saattaa olla kohtalokasta, toivottavasti tässä tapauksessa vain parempaan suuntaan 🙂
Nonniin, kakku tuli uunista ja kokemattomana leipojana tein pari virhettä. Käänsin vuoan odottamatta ympäri ja taikina tarttui yhdestä kohdasta kiinni vaikka olin voidellut hyvin voilla vuoan. Paistoin kaiser-vuoassa 150 asteessa, koska vuokani polttaa kakut 170:(.
Toisen mokani tein kun en ymmärtänyt jäähdytetäänkö kakku ennen siirapin laittoa vai laitetaanko kuuman kakun päälle, kaadoin siis kuumana kuumalle kakulle ja vaikka kakku näyttääkin komealle ja maku huikea, toivoisin ihan pikkuisen fiilausta kohtien 10 ja 11 kohtaan, ettäniinkuin ”rautalangasta” 😅🙊🙏 kun kerran vuodessa leivot, ei ole tatsia ja kokemusta 😌
Mies kehui kakun ja olis syönyt sen vaikka kerralla!
Jogurtti sopi erinomaisesti kakkuun, meillä piimän loput kun ois mennyt viemäriin, emme tee mitään litralla piimää ja tuo jogurtti on meillä joka pv ruoanlaitossa käytössä. Kiitos hienosta ohjeesta noin muuyen ja kohta on pakko ostaa kenwoodi, ei mun käsillä ja tolla käsivatkaimella meinannu tulla mitään 😅
Tuli vähän pitkä txt, mutta hyvä kakku tuli, jos vielä pystyt tarkentaa nuo jäähdytykset ja milloin mitäkin🌹
Ihana kuulla, että kakku maistui pienistä virheistä huolimatta 🙂
Hapanmaitotuotteet voi aina korvata samalla määrällä vastaavaa tuotetta, kuten teit. Maitokin varmaan sopisi 🙂 Leivonnassakin voi soveltaa! Itse usein teen niin, että mitä kaapista löytyy.
Siirapin voi laittaa vielä kuuman kakun päälle tai kun se on hiukan jäähtynyt. Sillä ei itseasiassa ole suurta merkitystä.
Ihanaa viikkoa!
Moi! Tosi harmi että tein tämän kakun, se nimittäin on ihan liian hyvää😊 Kiitos Anni!
Hih, hauskasti sanottu 🙂 Kiitos sulle Riitta ja mukavaa sunnuntaita!
Moikka! Tämä näytti niin hyvältä, että innoissani lähdin eilen tekemään tämän päivän kahvihetkeä varten. Sitruunamehua tuli kolmesta sitruunasta tasan 1 dl ja kakku oli uunissa hieman reilun tunnin. Meillä on vielä todella tehokas uuni, joten en uskaltanut pitää kauempaa. Tänään leikatessa harmitus oli iso, kun kakku olikin täysin raaka! 😭 En tiedä siis mikä meni vikaan, kun kieli keskellä suuta keskityin jokaiseen työvaiheeseen ja mittasin ainekset piirun tarkasti.. 😔
Heippa,
harmi kuulla, ettei kakku ollut onnistunut. Tätä kakkua leivotaan paljon onnistuneesti (saan varsinkin nyt paljon positiivisia viestejä ohjeesta), mutta aina välillä tulee kommenttia kakun kypsyydestä tai lässähtämisestä. En osaa sanoa tarkkaa syytä miksi näin välillä joillekin käy. Siksi kysynkin melko yksinkertaisia asioita, jotka on hyvä tarkastaa:
1. Muutitko taikinan määriä esimerkiksi isompaan vuokaan? Tämä ei toimi valitettavasti tässä ohjeessa.
2. Oliko taikina kuohkeaa vuokaan kaadettaessa, ei lässähtänyt ennen paistoa?
2. Tarkistitko kypsyyden puutikulla ennen kakun ottamista pois uunista? Suosittelen aina sitä, koska uuneissa voi olla suuria eroja.
Välillä leivonta on tällaista. Lopputulokseen voi vaikuttaa yllättävä kemiallinen reaktio, liian tuoreet munat, liian nopea sekoitus tms. Aina ei löydy syytä miksi kakku ei onnistu.
Hei!
Haluaisin kysyä miksi taikina juoksettuu ? Munat oli huoneenlämpöisiä ja voi myös, ekan kerran juoksettuu munia lisättäessä ja sain korjattua lisäämällä jauhoja. Mutta koko ajan taikina oli juoksettuneen näköinen, aina ku lisäsi piimää tai sitruunamehua (erikseen) niin taikina juoksettuu.. onko se ihan ok ja voiko taikinaa käyttää vaikka se juoksettuu? Tein tämän kahdesti kun en halunnut luovuttaa, nyt kakku on uunissa ja jännitän mitä siitä tulee.
Hei, oletkohan vatkannut voin ja sokerin tarpeeksi kuohkeaksi ennen munien lisäämistä jos juoksettuu? Ohjeessa sekoitan itse maitotuotteet ja sitruunamehun keskenään ja lisään jauhojen kanssa taikinan sekaan vuorotellen. Kokeilisitko sitä? Millainen kakusta tuli lopulta?
Minullakin taikina juoksettui, tein 1.5 kertaisena kahteen vuokaan. Päätin kuitenkin käyttää taikinan, nyt uunissa! Saas nähdä onnistuuko 🙄😁
Tätä taikinaa en tuplaisi tai tekisi 1.5 kertaisena. Se ei ole toiminut useimmilla. Tähän oli jollain kondiittorilla tarkka selitys, jota en nyt muista ulkoa. Toivottavasti sinun kakkusi onnistui.
Moikka! Joo kyllä vatkasin voin ja sokerin ainakin mielestäni kuohkeaksi.. kakusta tuli
kuitenkin lopulta tosi hyvä! Kokeilen vielä joku kerta niin että sekoitan maidon ja sitruunamehun keskenään!
Hieno juttu! Aina jos ohjeen vaiheita muuttaa itse niin jo se saattaa olla syynä koostumuseroihin/onnistumiseen 🙂
Kiitos ihanasta ohjeesta 💛 Kokeilin tavalliseen, reiättömään 20 cm irtopohjavuokaan ja hyvin onnistui! Vähensin paistolämpötilaa n. 165 asteeseen ja pidin uunissa 1 h 40 min verran. Jo 1 h 30 min kohdalla kakku taisi olla kypsä, mutta kokematon leipuri pelkäsi raakaa keskustaa… Onneksi tämä oli vasta koekakku, virallisen synttärikakun annan sitten olla vain sen puolitoista tuntia. Ajattelin tehdä myös kuorrutteen tuorejuustosta ja koristella kevätteemaisesti. Meidän perheessä perinteiset täytekakut ei oikein uppoa, mutta tämä sitruunakakku on oikein hyvä vaihtoehto! 🤗
Kiitos sinulle ihanasta palautteesta. Kiva lukea taas välillä, että tämän kakun kanssa on onnistuttu. Tämän kakun paisto aiheuttaa monelle nimittäin ongelmia, en osaa enää vastata miksi. Olet siis selvästi edistyneempi kuin luulet. Herkullista pääsiäistä!
Sama juttu, kuin monella muullakin eli pidin uunissa pidemmän aikaa (1h,15 min), kun mitä ohjeessa sanotaan ja raakaa oli. Minusta nesteen määrä on liian suuri. Nousi hyvin ja pintaan tuli hyvä väri, mutta uunista ottamisen jälkeen lässähti. Ei ollut ihan raakaa, kun ei tikkuun jää mitään, mutta tiivistä, ei kuohkeaa. Eli siis paistoaika ohjeessa on liian lyhyt. Jos olisin pitänyt pidempään, olisi tullut parempi. Maku on kyllä hyvä, sitruunainen. Sitä ihmettelen, miksi maito ja sitruunamehu pitää yhdistää, koska juoksettuvat, mut jauhoilla toki korjaantuu.
Sitruunakakku on mun miehen yksi suosikkikakuista. Suunnittelin tämän ohjeen aikoinaan häntä varten ja olen useasti leiponut sillä onnistuneen kakun. Tällä reseptillä on leiponut onnistuneesti useampi kuin epäonnistunut, mutta jostain syystä aina sesonkina kun ohjeella leivotaan paljon tulee näitä epäonnistumisia. Olen mieltänyt ohjeen vaikeaksi. Ja palautteen perusteella muokannut ohjetta (esimerkiksi sitruunamehun määrää).
Kehoitan aina myös leivonnassa soveltamaan esimerkiksi maustamisessa tai paistossa (tai maidon ja sitruunamehun sekoituksessa -lisää erikseen, jos tuntuu oudolta yhdistää ne). Paistoajat ovat aina viitteellisiä ja riippuvat uunista. Varsinkin raskaiden kakkupohjien kanssa on hyvä tuntea oma uuninsa ja testata pohja puutikulla, jotta kypsyys varmistuu. Jos kakku lässähtää voi syynä olla jo taikinaa tehdessä tehty virhe. Leivonta on myös kemiaa ja välillä on vaikea paikantaa missä kohtaa meni pieleen ja mikä.
Tämä ohje vaikuttaa niin ihanan mehevältä ja reilusti sitruunaiselta, ja vihdoin pääsin tätä testaamaan kaverin pyynnöstä. Minulla kuitenkin harmittavasti kävi kuten monella muullakin. Tein reilu parilitraiseen vuokaan (joka on vanha ja hiukan kehno, mutta reilulla voitelulla kakusta jäi vuokaan ainoastaan pinta). Massa oli kuohkea vuokaan laittaessa ja uunissa nousi nätisti ja sai hyvän paistopinnan. Kokeilin noin 65 minuutin päästä tikulla kypsyyttä, ja kypsälle vaikutti. Kakku kuitenkin lässähti jo sen viiden minuutin levon aikana, ja vuokaa irroittaessa lässähtäneet reunat murenivat. En tiedä, johtuiko siirapin paljoudesta (minusta puolet riittäisi), vai kypsyydestä, mutta sisusta on nyt todella tiivistä ja kumimaista. Tässä pähkäilen, uskallanko huomenna testata samalla ohjeella uudelleen, ja mitä tekisin toisin, vai vaihtaisinko ohjetta.
Jos pinta jää kiinni vuokaan on voitelu ollut liian kevyt tai vuoan paistopinta kärsinyt/viallinen. Seuraavat vaiheet kuulostavat siltä, että kakku on jäänyt raaaksi. Jos kakku lässähtää jo vuoassa on se keskeltä raakaa (kun päästää periksi) ja kumimainen sisus viittaa myös siihen, että kakku on ollut sisältä raaka. Siirappia voi halutessaan laittaa vain puolet, mutta sen määrä ei vaikuta enää kakun koostumukseen vaan makuun. Harmi juttu ettet onnistunut. Tämä ohje on vaativa.
Koska kakku oli tiiviydestä huolimatta älyttömän hyvän makuista, kokeilin tällä reseptillä uudelleen. Vuoka tosiaan on huono ja tällä kertaa myös jauhotin sen kaiken varalta. Paistoin kakkua 1h20min, josta sen 20min leivinpaperi päällä, ettei tummu liikaa. Kakku ei lässähtänyt, kypsyi ilmeisesti siis hyvin ja paistopintakin pysyi kakussa. Kaveri saa arvioida lopputuloksen ja uskoisin peukkua tulevan 🙂
Pidän peukkuja, että tämä uusi versio olisi yhtä hyvin onnistunut kuin omani sillä onnistuessaan tämä kakku on oikeasti maailman parasta <3
Jäi raa’aksi vaikka paloi päältä:-(
Liian kuuma uuni ja liian lyhyt paisto 🙁 Harmi juttu.