Thaimaa – Ao Nang: Saaria, herkkuja ja ananaksia
Palasimme reilu viikko sitten lomalta Thaimaan kuumasta kosteudesta. Aikaerostakin on näin reilun viikon jälkeen selvitty (toisaalta tykkäsin siitä – klo. 20.00 nukkumaan ja 5.00 ylös, koska aamut ovat parhaita!). Sain siirrettyä lomakuvatkin koneelle ja selailtua ne haikeana. Voin myöntää sen. Kyllä, kärsin pienestä lomaltapaluumasennuksesta. Jotenkin erilaisiin tilanteisiin sopeutuu niin nopeasti ettei osaa pitää pieniä yksityiskohtia tarpeeksi arvokkaina juuri siinä hetkessä. Esimerkiksi sitä miten kiva oli joka aamu herätä ja kävellä valmiiseen pöytään tai sitä, että iltaisin oli aina sama ongelma: ”missä ravintolassa tänään syödään?”. Tällaiset asiat ovat pyörineet mielessä kauppalistaa kirjoitellessa ja miettiessä mitähän terveellistä ja nopeaa tänään kokkaisin ja mitkä ruoat ovat nyt kiellettyjä (onhan tammikuu ja vaalitaan terveyttä). No siirrytään virtuaalimatkalle takaisin lämpöön, palmujen katveeseen.
10 vuotta sitten pakkasin matkalaukun ja lähdin ensimmäistä kertaa Thaimaahan reissaamaan tyttöporukassa. Olimme ostaneet lennot Bangkokiin, ei muuta. Majoituspaikka löytyi kävelemällä hotellin (ok hostellin) respaan ja varaamalla huone tai bungalowi pariksi yöksi kerrallaan. Vaihdoimme majoituspaikkaa 2-3 yön välein ja matkat saarelta saarelle taittuivat pitkähäntäveneillä. Reissasimme, kiertelimme ja tutustuimme kiehtovaan Aasiaan, myös paikoissa, joissa olimme ainoat matkailijat valkoisilla hiekkarannoilla. Nykyään kolmekymppisenä yrittäjänä, joka tekee 12 tuntista työpäivää loma-aikojen ulkopuolella toivon lomalta hiukan erilaista rytmiä. Siitä syystä pari viimeistä reissuamme ovat olleet pakettimatkoja. Jotenkin ärsyttää myöntää se – olen nimittäin aina ollut omatoimimatkailija. Joulukuussa matkan hinta puolusti myös pakettia, koska lentojen ja hotellien hinnat ovat korkeimmillaan. Tältä lomalta toivoimme univelkojen kuittaamista, hyvää ruokaa, lepoa ja mielenrauhaa. Tehdään sitä miltä tuntuu (tai ei mitään) – periaatteella. Ja sitä kyllä saimme.
Thaimaa – Ao Nang: Saaria, herkkuja ja ananaksia
Matkustaminen Ao Nangiin:
Ao Nang sijaitsee Krabin alueella, jossa on oma lentokenttä, mutta me lensimme Phuketiin. Phuketin lentokentältä oli reilu kolmen tunnin kuljetus Ao Nangiin. Tuo matka pitkän lennon jälkeen oli melko raskas. Jos saisin valita uudestaan, lentäisin suoraan Krabille (jos se olisi matkan suhteen mahdollista ja kätevää). Aikaero Thaimaassa on +5 h ja tästäkin syystä suosittelen yölentoa, jolloin sopeutuminen kohdemaan aikaan käy helpoiten. Phuketiin saa lentoja Helsingistä edullisestikin suurilta lentoyhtiöiltä (Finnair, Qatar, Aeroflot etc), mutta suoraan Krabille täytyy lentää matkajärjestäjän kautta tai yhden vaihdon kautta Bangkokista.
Majoitus:
Kriteerejä meillä on pakettimatkoillekin. Tällä lomalla yksi tärkeä kriteeri oli hotelli ja sen sijainti. Löysimme puolivahingossa täydellisen hotellin Ao Nangin lomakylästä. Balilaistyyliin rakennettu Peace Laguna Resort & Spa tarjosi meille aistit herättävän majoituksen viidakon ja laguunin ympärillä, kivenheiton päässä rannasta. Peace Lagunassa voi majoittua eritasoisissa bungaloweissa tai ”mökeissä”, kuten omaa huonettamme kutsuimme. Ihastuin täydellisesti tilavaan mökkiimme, jonka yksi hauska yksityiskohta oli balilainen ulkosuihku. Luonto oli monella tapaa läsnä Peace Lagunassa. Joinain aamuina saatoin seurata puolimetrisen varaanin uiskentelua mökkimme omalta terassilta. Toisinaan kävelin ympyrän muotoisen resortin ympäri ihaillen orkideoja, laguunia ja temppelipuun kukkia. Uima-allasalueita Peace Lagunassa oli 3 kappaletta ja lisäksi ravintola, kuntosali ja spa täydensivät palveluita resortilla. Hotellilta on yksityinen pääsy myös rannalle, jolloin käveltävää tulee noin 100 m. Tämä hotelli oli meille täydellinen.
Majoitustarjontaa Ao Nangissa on valtavasti ihan joka kukkarolle, jos etsii hiukan huokeampaa vaihtoehtoa.
Ruoka ja herkut:
Ananaksia, kasoittain ananaksia oli joka paikassa: tienvarsissa, hedelmäkojuissa, hotellin aamiaisella, tuoreena, paistettuna, juomissa.. Ostin yhden kokonaisen ananaksen ihan vaan koristeeksi mökkimme terassille. Krabin läheisyydessä sijaitsee yksi Thaimaan suurimmista ananasplantaaseista ja siitä syystä tätä terveellistä herkkuhedelmää oli joka paikassa totuttua enemmän. Söimme paljon C-vitamiinia sisältävää makeaa herkkua joka päivä. Muita hedelmäsuosikkejani Thaimaassa ovat vesimeloni, mango ja lohikäärmehedelmä. Kaikkia näitä hedelmiä tuli ostettua kadunvarsikojuista välipalaksi ja ihan vaan yleiseen herkutteluun. Hedelmistä tehdään myös fantastisia smoothieita ja mehuja. Niitäkin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Thairuoka on mausteista ja yhdistelee jännästi suolaista, makeaa, kirpeää ja tulisuutta. Suosikkiannoksissani makuharmonia on taivaallinen ja totesin usein matkan aikana, että ”nämä maut saavat makuaistini tanssimaan suussa”. Sanotaan, että thaikokkien tärkein taito on saada kaikki maut tasapainoon, jolloin tuo harmonia syntyy. Thaimaassa kannattaa todellakin syödä paikallista thairuokaa koska:
- se on todella todella herkullista
- thaimaalaiset kokit osaavat tehdä sen parhaiten
- paikallisen ruoan hinta on edullisempi (mitä pienempi paikka – sitä parempi ruoka)
- saat thai-annoksen nopeimmin täydessäkin ravintolassa
- vatsatautiriski on pienempi kun kokit tietävät mitä kokkaavat ja kuinka kokkaavat
Turistit ovat vaikuttaneet kovasti siihen, että länsimaalaista ruokaa tarjotaan melkein joka ravintolassa (pizzaa, pastaa etc.). Yllä olevista syistä en kuitenkaan suosittele. Pizzaa ja pastaa voi syödä taas kotona ja usein se on täällä parempaa.
TOP5 thairuokasuosikkini:
Näitä kannattaa tilata!
- Papaya salad (ihanaa raikasta thaisalaattia, jossa on juuri tuo ihana makujen harmonia!)
- Panang Curry (kookoskermaan tehty mausteinen curry – kun tämä on hyvää se on todella hyvää)
- Mango salad with deep fried fish (Törkeän hyvää ja taas kerran se harmonia!)
- Yellow noodle with soy sauce and vegetables (Lounassuosikkini katukojusta!)
- Pineapple Fried Rice (Alla olevassa kuvassa – ihana yhdistelmä makeaa ja suolaista kauniisti tarjoiltuna!)
Ao Nang TOP4 ravintolat:
Ao Nang on täynnä hyviä ravintoloita. Tässä muutama suosikkimme, joissa kävimme useamman kerran – tarkempaa dataa löytyy Tripadvisorista.
- Massaman
- Tämä on se hieman rähjäinen ja edullinen paikka, mutta ruoka ja palvelu on loistavaa!
- Longtail Boat
- Jos todella tarvitset sitä pizzaa. Paikan omistaa italilainen mies vaimonsa kanssa. Hintataso on korkeampi, mutta täältä saa loistavia tuoreita mereneläviä joita omistaja punnitsee sinulle omin käsin. Täällä myös se pizza sekä pasta on aitoa oikeaa, jos et pysty olemaan ilman. Hyvä viinivalikoima ja myös talon viinikarahvit ovat suositeltavia.
- Thailandia
- Tämä ravintola pääsi listalle yhden ainoan annoksen takia. Palvelu oli nimittäin huonoa, mutta tämä: Mango salad with deep fried fish oli kaiken sen huonon palvelun arvoista!
- Green Curry
- Edullinen ja hiukan rähjäinen. Kiva terassi, josta näköalat merelle. Tilaa täällä panang curry ja mangomehua!
Retket:
Ao Nang on loistava paikka aktiiviselle liikkujalle! Ao Nangista tehdään paljon retkiä lähisaarille: Koh Lanta, Koh Tao, Koh Phi Phi & Koh Jum. Voit lähteä päiväksi snorklaamaan tai pidemmälle parin päivän reissulle sukeltamaan. Ao Nangin ranta on täynnä pitkähäntäveneitä, jotka voit vuokrata myös yksityisesti käyttöön esimerkiksi päiväksi.
Seuraavia lyhyempiä retkiä suosittelen:
- Krabin kaupunki + night market (kirjoitan tästä erikseen)
- Phi Phi -saaret aikaisin aamulla (Suosittelen varaamaan ”early bird” paketin, jolloin vältät suuret turistirysät)
- Poda Island – iltapäiväreissu ja uinti pimeässä hohtavan planktonin kanssa
- Pidemmille visiiteille saaret: Koh Lanta & Koh Tao
Muuta kiinnostavaa: Railaybeach (vuorikiipeily), kuumat lähteet, Wat Tham Seuan tiikeritemppeli.
Ao Nangin rannan vasemmasta reunasta alkoi Monkey Trail patikointireitti yksityiselle rannalle, jossa sijaitsee Centara resort. Petyimme hieman, että puolen tunnin patikointi kesti vain 15 minuuttia ja vaikka olimme liikkeellä aamulla 7-8.00 välillä, emme nähneet apinoita. Tosin ranta toisella puolella reittiä oli rauhallinen ja lyhyen visiitin arvoinen. Centara resortin rantabaaria emme suosittele. Maksoimme kahveista 7€ kappale ja palvelukin oli aina ynseää. Ilmeisesti eivät halua muita kun hotellin asiakkaita vierailemaan rannalla tai ainakaan hotellin alueella. Kannattaa käydä etsimässä apinoita ja kurkkaamassa maisemat tosin!
Aamiaiset olivat parhautta reissussa. Peace Lagunan aamiainen oli hyvä – ei mitenkään erityinen. Keskityin lähinnä tuoreisiin hedelmiin ja näihin pannukakkuihin! Loppulomasta meitä vaivasi pieni itseaiheutettu vatsapöpö (söin ituja, vaikka tiesin..) ja sorruimme tilaamaan huonepalvelusta länsimaalaista sapuskaa (tämän uskalsimme tehdä, koska hotelli :)). Salaatti ja Club Sandwich ajoi asiansa ja seuraavana päivänä palasimme takaisin Thairuoan maailmaan.
Muistelen, että 10 vuotta sitten Thaimaassa viinit eivät olleet mitenkään yleisiä. Jos viiniä löytyi jostain paikallisesta putiikista, oli sen laatu kyseenalainen ja hinta korkea. Tähän asiaan on selvästi kiinnitetty huomiota ja jopa pienistä paikallisista ravintoloista saa perushyvää puna- ja valkoviiniä laseittain. Koska olen suuri kuohuviinien ystävä ja olimme matkalla uudenvuoden yli toimme mukanamme Helsinki-Vantaalta kuohuvaa, jonka maistelu oli kaiken sen pullojen raahaamisen arvoista oman mökin terassilla. Kuohuviiniä emme löytäneet Ao Nangin alueelta.
Vastuullinen matkailija:
Lopuksi vielä hieman maailmantuskaa. Oli mahtava nähdä kuinka osa paikallisista yrittäjistä otti kantaa Andamaanienmeren pelastamiseen ja puhtaanapitoon. Postereita ravintolan seinillä, lauseita, kuvia ja kehoituksia meren pelastamiseen ja tietoa siitä miten roskaaminen vaikuttaa tulevaisuudessa mereen ja sen hyvinvointiin ei varmasti voi jakaa liikaa. Samalla oli hyvin kurjaa nähdä miten Ao Nangin päärannalla kummastakin päästä mereen valutettiin jätevedet rannan yli. Haju oli kuvottava ja rantavesi sakeaa. Emme käyneet uimassa Ao Nangin rannalla tästä syystä. Osa turisteista tuhoaa matkakohteita toiminnallaan joka päivä: tupankantumppeja, pulloja ja muita roskia heitetään mereen ja jätetään rannoille. Myös paikalliset roskaavat ja tuhoavat kohteita, mutta heillä ei ehkä ole tarvittavaa tietoa maailman tilanteesta, kuten meillä länsimaalaisilla. Tämän kaiken näkeminen korostui kun matkailimme kohteessa koko vuoden vilkkaimpana aikana: joulun ja uudenvuoden tienoilla. Muistathan itse matkustaa vastuullisesti ja ajatella matkakohteen tulevaisuutta toimimalla oikein. Minä ainakin toivon, että näihin kohteisiin matkustaminen on mahdollista vielä 10 vuodenkin päästä!
Olipa kattava postaus. Ihastelinkin jo teidän lomakuvia instan puolella ja kyllä täytyy sanoa, että Thaimaaseen pitää päästä jossain vaiheessa. Teidän matkakohteessanne näytti olevan aivan mielettömät maisematkin.
Kiitos kommentistasi Sari 🙂 Kiva, jos matkakuvat ovat inspiroineet jo instan puolella. Suosittelen lämpimästi Thaimaata; siellä on sopivasti kaikkea: lämpöä, hyvää ruokaa ja kauniita maisemia!
Samoissa maisemissa tuli käytyä usein, kun lentoemännän hommia tein. Krabista tykkäsin kyllä kovasti. Oikea paikka, jos haluaa nauttia luonnosta ja rauhasta. Saariretket oli tosi kivoja, ja voi löytää mielettömiä rantoja. Thaimaalaista ruokaa on kyllä ikävä, ihania makuja. Ne aamupalat tuoreine hedelmineen myös jotain mikä kaipaa. Ihania kuvia oot ottanut, ja miten rennon oloinen loma teillä ollut. Ps. Kiitos muuten vinkeistä Sveitsiläiseen marenkiin, tuli kokeiltua, ja onnistui. 🙂
Hei Kaura! Ainiin olet ollut lentoemäntänä 🙂 Kiitos, kuvaaminen on aina mahtavaa lomalla tällaisissa oloissa. Krabin valkoisista hiekkarannoista kirjoitan vielä erikseen, ei mahtunut kaikki juttu tähän postaukseen. Sveitsiläinen marenki on oma suosikkini, niin pehmeää, kiva kun testasit!
Krabille olemme lähdössä maaliskuussa joten hyviä vinkkejä! Kiitos:) Mitä tarkoitit itseaiheutetulla vatsataudilla? Itseä vähän jänskättää kun sielä on hyvää ruokaa mutta viimeksi sain vatsataudin 🙁 Ao nangiin myös mennään
Kiva, että tuli sopivaan kohtaan kirjoiteltua tästä. Olisi tarkoitus julkaista vielä toinen postaus, jossa kerron Krabin saarista enemmän. Kun tähän ei mahtunut 🙂 Itseaiheutetulla tarkoitin, että söin ituja, 🙁 vaikka tiesin että ne saattavat aiheuttaa vatsatautia. Oli jo loman loppu-osuus ja päätin maistaa. Mielestäni vatsataudilta vältyy hyvin kun:
– juo pullovettä
– ei syö ituja (wokattuna ok)
– ei raakaa kalaa (ei siis sushia!)
– suosii paikallista paistettua ruokaa
– syö maitohappobakteereja
– muistaa pestä käsiä ja käyttää käsidesiä
Bakteerikantahan on erilainen Aasialssa ja herkkävatsaisemman kärsivät joka kerta pienistä vatsavaivoista, mutta vatsatauti sitten jo vähän pilaa lomaa ja selvästi aiheuttuu jostain tietystä syödystä.
Ihanaa lomaa teille 🙂
Kiitos! Voi kiva juttu jos vielä toinen postaus tulossa!
🙂
Ihana, että löysin blogisi ja tämän kirjoituksen! 🙂 Olemme lähdössä perheen kanssa ensimmäistä kertaa Thaimaahan ja juuri Krabille muutaman viikon päästä. Tässä tuli monta hyvää vinkkiä, kiitos! Lapset ovat kovasti innoissaan apinoista… Yksi pieni korjaus muuten. Krabille pääsee Helsingistä suorilla Finnairin lennoilla marraskuusta huhtikuulle ;). Varasimme jo syksyllä lennot edullisesti (n. 500 e per henki). Luulen, että Aurinkomatkat käyttää näitä samoja lentoja, mutta ne saa myös ihan ”normaaleina” reittilentoina Finnairin sivuilta.
Hei Elsa 🙂 Kiva kuulla, että jutusta oli hyötyä 🙂 Kirjoitan vielä erikseen saarista mm. Phi Phi ja Krabi Townin markkinoista (ei mahtunut tähän ekaan osaan kaikki). Teen korjauksen lentotietoihin. Koitin etsi suoria lentoja, mutta en löytänyt. Tämä on hyvä tietää 🙂 Tosi halvalla saitte lennot wau! Pitää pitää tämä mielessä 🙂 Ihanaa matkaa!