Minun keittiöni: Leipurin tärkeimmät työvälineet
Tänään päätin kirjoitella teille omasta keittiöstäni ja sieltä löytyvistä leipurin työvälineistä eli kaikista leivontatarvikkeista, joista en itse pystyisi luopumaan ja joita tarvitsen melkein joka viikko, jos en joka päivä. Ilman näitä tarvikkeita ja työvälineitä olisi työni hiukan hankalampaa tai jopa mahdotonta. Itseasiassa ihan kaikki asiat ja tarvikkeet eivät tähän postaukseen mahtuneet, joten kirjoittelen puuttuvista tarvikkeista erillisen postauksen, jos tämä postaus koetaan mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi. Kerrottakoon vielä, että näitä tarvikkeita olen keräillyt keittiööni vuosien varrella ja tuo kokoelma lisääntyy koko ajan. Eli ei huolta, tällaistä kokoelmaa ei kerralla hankita 🙂
Saan teiltä usein kysymyksiä koskien tuotteita, joita käytän ja tarvitsen. Verkkokappani valikoimaa suunniteltaessa olen pyrkinyt valitsemaan juuri niitä tarvikkeita ja tuotteita, jotka itse olen kokenut tarpeellisiksi – jopa välttämättömiksi. Lisäksi rakastan pastellin sävyjä ja kaikkea ihanaa leivontakamaa, joilla voi myös hiukan sisustaa omaa keittiötä. Niitä löydättekin tästä postauksesta, kuten tulette huomaamaan.
Minun keittiöni: Leipurin tärkeimmät työvälineet
Spatulat & Nuolijat
Ilman kunnon nuolijaa en tulisi toimeen. Tämä on ehkä kaikkein tärkein välineeni keittiössä. Nuolijalla pystyt sekoittamaan taikinat varovasti, tarpeen vaatiessa nopeasti ja tasaisesti. Nuolijalla pystyt myös kaapimaan kulhon täysin tyhjäksi, melkein puhtaaksi.
Laadukas nuolija on napakka kädessä, mutta sen silikoninen osa joustaa kaavittaessa kulhoja. Ikinä ei ole haittaa siitä, että nuolija on kaunis. Nuolija-kokoelmani koostuu ihanista pastellisista nuolijoista ja kyllä käytän ihan jokaista edelleen. Nuolijoissa plussaa on näppärä irrotettava pää, joka helpottaa tiskaamista.
Tyllat & Pursotinpussit
Käytän aina metallityllaa ja isoja kestäviä kertakäyttöisiä pursotinpusseja. Ensinnäkin kertakäyttöiset pussit ovat hygieenisiä ja ainoastaan metallityllilla saat kauniin huolitellun lopputuloksen pursotuksiin. Nykyään pidän aina huolen siitä, että keittiöstäni löytyy pursotinpusseja ja usein hankin ison setin pursotinpusseja kerralla, jolloin yhden pussin hinta on huomattavasti edullisempi, kuin pieniä määriä hankittaessa.
Tyllan asettaminen pussiin on helppoa. Leikkaa pursotinpussin pää auki, pujota tylla pussiin, täytä pussi kreemillä, kermavaahdolla etc. ja aloita pursotus. Voit halutessasi käyttää klassisten tyllien kanssa liitintä, jolloin vaihdat tyllan kesken pursotusta toiseen näppärästi.
Suosikkityllani
- 6 sakarainen tähtitylla (sama kuin Wilton M1) (ihan kaikkeen, (ruusupursotukset)
- Iso Kruunutylla (marengit)
- Pyöreä tylla 8-10 mm (macarons, marengit)
Kakkuvuoat
Laadukkaalla kakkuvuoalla takaat kauniin paistotuloksen ja onnistuneen kakun. Käytän itse eniten irtopohjallisia kakkuvuokia ja PME:n alumiinisia kakkuvuokia. Keittiöstäni löytyy näitä vuokia halkaisijaltaan 15 cm aina – 25 cm asti. Kannattaa valita vuoan koko sen mukaan minkä kokoisia kakkuja yleensä leipoo kotona eniten. Itse käytän eniten pienempiä vuokia ( a 15-20 cm), koska taloudessamme on kaksi henkeä. Juhliin tulee leivottua isompia kakkuja (a 25 cm).
Pesen kakkuvuoat aina käsin. Huolellinen kakkuvuokien hoito takaa sen, että ne kestävät käytössä vuosia. Alumiiniset kakkuvuoat tulisi aina pestä käsin.
Käytän irtopohjallisia vuokia paistettujen ja hyydytettävien kakkujen leipomiseen ja alumiinisilla leivon aina sokerikakkupohjat sekä muut paistettavat kakkupohjat. Katso käyttövinkkejä alumiiniselle kakkuvuoalle täältä. Kun paistan kakkuja, käytän vuokien voiteluun vuokasprayta ja reunaleivinpaperia. Hyydytettävien kakkujen kanssa käytän reunakalvoa. Näin saan irrotettua kakun kuin kakun kauniisti ja siististi vuoasta.
- Kakkuvuoat
- Reunakalvo
- reunanleivinpaperi
- Vuokaspray
Jäähdytysritilät
Oletko joskus miettinyt kuinka saat kakkupohjan tai piirakan jäähtymään nopeasti ja tasaisesti? Vastaus on jäähdytysritilä. Käytän itse jäähdytysritilää ihan kaikessa leivonnassa: kakut, piirakat, keksit, kuppikakut, muffinssit, leivät jne. Kun nostat leivonnaisen jäähdytysritilän päälle, kiertää ilma myös alakautta leivonnaiseen ja jäähdyttää sen tasaisesti ilman kerääntyvää kosteutta. Paistan usein kerralla monta piirakkaa tai kakkua. On kätevää nostaa valmis piirakka tai kakku jäähtymään ja tehdä uusi kakku tai piirakka vapautuvaan vuokaan. Näin varsinkin, jos et omista montaa kappaletta samaa vuokaa!
Jäähdytysritilä
Palettiveitset
Palettiveitsi on minulle melkein yhtä tärkeä väline leivonnassa kuin nuolijat. Vain palettiveitsellä saat kreemipintaisista kakuista viimeisteltyjä, kauniita ja tasaisia. Kun olin leivontakurssilla New Yorkissa, siellä palettiveistä käytettiin kreemin levittämiseen kuppikakun päälle. Ei siis pursotinpusseja tai tyllia. Kuppikakuista tuli todella kauniita. Lue leivontakurssista lisää täältä.
Koristelumuotit
Nykyään en leivo enää paljon sokerimassakakkuja, sillä kreemikakut ja valumakakut ovat vieneet sydämeni. Tähän täytyy kyllä tehdä muutos, sillä koristeet, joita kukkamassalla ja painettavilla sokerimassamuoteilla saa aikaseksi ovat niin kauniita. Erilaisia koristeita on lisäksi helppo tehdä, kun välineitä oppii käyttämään. Suosikki koristelumuottini on ehdottomasti kuvassa näkyvä silikoninen petunia-muotti. Nämä tarvitset muottien lisäksi: pieni kaulin, pienet muotoilusienet ja pallotyökalu.
Elintarvikkeet
Elintarvikkeita leivontaan on paljon ja vielä enemmän. Perinteinen kotileipuri ei paljon muuta tarvitse kuin laadukkaat raaka-aineet. Leipuri, joka haluaa välillä hifistellä ja tehdä asteen erikoisempia kakkuja tarvitsee leivonnan erikoiselintarvikkeita, joita ovat esimerkiksi: pastavärit, tomuvärit, aromit, erilaiset valmiit koristeet, kuten lehtikulta ja sokerihelmet. Nämä ovat niitä hauskoja tuotteita, jotka tekevät leivonnasta vielä hauskempaa ja värikkäämpää! Taiteellinen leipuri rakastaa koristelua ja kuten minullakin kaapit varmasti ovat pullollaan erilaisia värikkäitä koristeita!
Aromit
Olen ihastunut leivonta-aromeihin, joilla voi maustaa taikinoita, kreemejä, suklaata, marenkia, karkkeja ja melkein mitä tahansa muutakin! Käytän vahvoja aromeja, joita kannattaa annostella pipeteillä, todella paljon ja vaihtelevasti leivonnassa. Osa aromeista on luonnollisia 100% aitoja öljyjä kuten: piparminttu, sitruuna, appelsiini ja sitruuna. Osassa makuja on myös keinotekoisia aromeja kuten seuraavissa (älyttömän hauskoissa): vaahtokarkki, hattara ja Bubble Gum!
Makuaineet ja aromit
Elintarvikevärit
Elintarvikevärit eli pastavärit, geelivärit ja tomuvärit ovat turvallisia leivontaan tarkoitettuja väriaineita, joilla voit värjätä melkein mitä tahansa. Käytän yleisleivontaan Squires Kitchenin pastavärejä. Jos tarvitsen kirkkaita sävyjä otan käyttöön ProGelin geelivärit, joissa värin pigmentti on syvempi. Vain pienellä tipalla ProGel-väriä saat myös paistettaviin leivonnaisiin syviä sävyjä ja värejä. Tomuväreillä saa siveltimiä apuna käyttäen tehtyä ihania yksityiskohtia koristeisiin tai kakun pintaan. Tomuväreistä löytyy kimallevärejä kuten: kulta, ruusukulta ja hopea.
Pasta- ja geelivärit
Tomuvärit
Lehtikulta & kakkutikut
Kun haluan lisätä jotain extraa ja erityisen näyttävää leivonnaisiini ♥ Lehtikulta on täysin syötävä elintarvike, jolla voit koristella kakkuja ja muita leivonnaisia. Voit annostella lehtikultaa myös shamppanjalasin pohjalle erityisen tärkeissä juhlissa! Käytin lehtikultaa koristeena esimerkiksi tässä kakussa. Kakkutikkuja, no niitä voi asetella ihan joka paikkaan!
Lehtikulta
Kakkutikut
Hyydykejauheet
Käytän leivonnassa paljon marjoja, hedelmiä ja aitoja makuja. Olette kuitenkin varmasti huomanneet, että joskus saatan oikaista ja minusta se on ihan sallittua. Ihastuin noin vuosi sitten hyydykejauheisiin, jotka sekoitetaan yksinkertaisesti kerman joukkoon. Tadaa! Kakkumousse tai kääretortun täyte on käyttövalmis! Hyydykejauheita löytyy monissa eri mauissa, joista suosikkejani ovat: passion, mango ja banaani.
On ihanaa kun ei tarvitse taiteilla liivatteen kanssa ja yllätysvieraan saapuessa leivonnaisen voi valmistaa jopa puolessa tunnissa!
Hyydykejauheet
Kiitos kun jaksoit lukea tämän selostuksen suosikeistani. Onko sinulla samoja suosikkeja? Puuttuuko listauksesta sinulle jokin tärkeä leivontaväline?
/Anni
Ihana värimaailma sun keittiössä!?
Kiitos 🙂 Rakastan näitä pastelleja ja vaaleanpunaista! Ihanaa viikonloppua!
Sähkövatkain ainakin 🙂 Mun mielestä käyttöön sopivat ja visuaalisesti kivat välineet on yhtä tärkeitä kuin itse leivonnainen. Valitettavasti säilytystilojen rajallisuus on karua todellisuutta jonka vuoksi moni kiva juttu jää hankkimatta 🙂
Tylla- ja muottijutun kohdalla huomasin kaipaavani kuvia mitä jälkeä mikäkin tekee 🙂
Totta! Sähkövatkain on todella tarpeellinen. Voisin tehdä erikseen jutuin näistä (sähkö)välineistä 🙂 Olet muutenkin täysin samaa mieltä kuin minä siinä, että visuaaliset välineet ovat <3 Tuo säilytystilan löytyminen on kyllä ongelma täälläkin. Välillä täytyy luopua jostain vanhasta (jota ei niin kovasti enää tarvitse), jotta mahtuu uutta tilalle.
Kiitos pursotusvinkistä 🙂 Semmoisen voisi tehdä!
Heippa! Aattelin tähän laittaa postaustoiveen! Tää oli kiva postaus ja paljon vinkkejä sain tästä, mutta niistä ois kivempi lukea vielä erikseen – vaikka ihan sun lempparituotteet! Esim mikä on käytetyin kakkuvuoka, piirakkavuoka, keksimuotti jne 🙂 Tai onko sellaisia! Tai että mitä tuotteita suosittelisit alkuun, niinkuin tuossa alussa jo sanoit – niin tosiaan kaikkkea ei voi kerralla hankkia, niin millä olis hyvä lähtee alkuun! 🙂
Hei Julia,
Kiva kuulla, että pidit tästä postauksesta. Laitan toiveesi korvan taakse ja vinkkaan myös että pian ilmestyvässä kirjassani on lista minun lemppari tuotteista <3
Moikka! Olisiko sinulla suosituksia sähkövatkaimeksi? Joskus vielä haaveissa ostaa yleiskone 🙂
Moi Hanna, en ole huomannut suuria eroja sähkövatkaimissa. En osaa siis suositella mitään tiettyä valitettavasti. Yleiskoneita sitten osaankin 🙂
Linkit eivät toimi 🙁
Verkkokauppani on suljettu jo muutama vuosi sitten, joten linkit eivät siksi johda mihinkääm. Pitääkin päivittää tää postaus ja linkittää tuotteisiin muualle 🙂