Herkullinen Gluteeniton Pataleipä
Herkullinen Gluteeniton Pataleipä valmistuu yhtä vaivattomasti kuin perinteinen rapeakuorinen pataleipä. Ja uskokaa tai älkää gluteenittomaankin leipään tulee rapea pinta ja leipä on lisäksi aromikasta ja herkullista!
Itselläni on jo pitkään ollut listalla leipoa pataleipää gluteenittomasti, mutta vasta nyt sain aikaiseksi (koska saimme yövieraaksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ystävän). Koska meillä syödään kotona vehnää, en ole nähnyt tarpeelliseksi leipoa suosikkileipääni gluteenittomana. Suoraan sanottuna olen myös hiukan pelännyt leivän onnistumista ja lopullista koostumusta sekä makua. Näitä ennakkoluuloja tulee nyt rikottua yhä enemmän ja enemmän testailtaessa uusia juttuja. Edelleenkin se perinteinen on paras, mutta leivon ehdottomasti vielä uudestaankin tätä gluteenitonta versiota.
Gluteenittoman pataleivän voi leipoa monilla eri jauhoilla. Käytin itse Sunnuntain gluteenittomia jauhoja, riisijauhoja ja pellavansiemeniä, koska niitä löytyi heti kaapista. Taikinasta tuli hyvin vaaleaa, mutta se sai kyllä väriä pintaan uunissa. Veera (The Queen of Delicious) on leiponut herkullisen gluteenittoman pataleivän tattarijauhoista, riisijauhoista ja kaurahiutaleista. Tutustu Veeran reseptiin täällä. Veeran blogista löydät muuten paljon muitakin gluteenittomia herkkuja ja sokerittomia leivonnaisia! Huh niissä minulla olisikin opeteltavaa!
Noniin nyt taikinat tekeytymään. Tällä reseptillä sinäkin onnistut varmasti!
Herkullinen Gluteeniton Pataleipä
Ohje:
- 3 dl gluteenittomia jauhoja (sunnuntai)
- 3 dl karkeita riisijauhoja
- 1 dl pellavansiemeniä
- hyppysellinen (vajaa 1 tl) kuivahiivaa
- 0.5 tl psyllium
- 0.5 tl ksantaami
- 1-2 tl merisuolaa
- 3.5 dl vettä
- 3 rkl oliiviöljyä
- Sekoita jauhot, siemenet, suola, psyllium, ksantaami ja kuivahiiva isossa kulhossa keskenään.
- Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä vaivaa taikinaa – sekoita vaan esimerkiksi spatulalla nopeasti. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikinaa, sitä maukkaampaa leipää tulee).
- Ennen paistoa kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa edelleenkään taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.
- Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja ripottele halutessasi siemeniä ja jauhoa leivän päälle. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla.
- Ota kansi pois 30 minuutin jälkeen ja paista leipää ilman kantta vielä 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua jäähdytysritilälle jäähtymään.
Huom! Jäähdytysritilä on rapeuden kannalta hyödyllinen väline. Ritilällä leipä jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta. Jäähdytin kerran leipää padassa, leipä hikoili ja siksi rapeus leivästä katosi. Vältä siis jäähdyttämästä padassa äläkä peitä lämmintä leipää liinalla. Jos et omista pataa, niin voit paistaa leivän myös kannellisessa kattilassa!
Vinkki! Vaihda jauhot mieleisiisi gluteenittomiin jauhoihin kuten: tattarijauhot, kaurahiutaleet etc.!
Hei!
Sekoitin juuri ainekset ja jätin taikinan kohoamaan. Tein ohjeen mukaan, enkä lisännyt öljyä taikinaan, mutta alkoi epäilyttämään eli onhan ohjeen öljy vain padan voitelua varten?
Hei Miia, öljy ei ole pakollinen. Osa ei käytä sitä – itse tykkään kun se tekee pohjasta rapean ja aromikkaan. Miten leipäsi onnistui?
Eli olisiko öljy pitänyt laittaa taikinaan?
En laittanut ja kohta leipä pääsee uuniin, kerron sitten millainen tuli 🙂
Ei vaan vuoan pohjalle ja reunoille. Se imeytyy siitä taikinan-kuoreen sekä pohjaan 🙂 Teit ihan oikein. Toivottavasti leivästäsi tulee maukasta!
Ok, sitten tein ihan oikein. Leivästä tuli todella tiivis ja kova. Tein 1,5 kertaisena ja vettä lisäsin enemmän mitä ohjeessa. Leipä on kyllä maukas, mutta rakenne ei onnistunut. Seuraavalla kerralla vaihdan karkeat riisijauhot johonkin muihin jauhoihin 🙂
Tosiaan voi olla eroja siinä mitä jauhoja käyttää 🙂 Kokeilemalla tulee itselleen mieleisin lopputulos. Valitettavasti gluteenittomien leivonnaisten leipominen ei ole vielä niin yksinkertaista kuin tavallisten 🙂
Odottaa uuniin menoa. Taikina oli ihan kova ja murumaiseksi lisäsin hiukan vettä joten katsotaan
Voih, kuulostaa siltä, että jauhoja on tullut vähän liikaa. Taikinan pitäisi jäädä löysähköksi.